2024. május 8. - Mihály

Magyar képzőművész a cádizi szépművészeti akadémián

Fodor-Lengyel Zoltán személyében először választott magyar képzőművészt tagjává a spanyol Cádizi Királyi Szépművészeti Akadémia. A Madridban élő művész beiktatási ceremóniáját március 3-án, Budapesten tartják - közölte Tóth Borbála, a budapesti Cervantes
2008. február 24. vasárnap 10:38 - Hírextra

Tájékoztatása szerint a március 3-i beiktatási ceremóniára, amelyen Fodor-Lengyel Zoltán az akadémia Arany Érdemrendjét is átveheti, Budapestre érkezik a Cádizi Királyi Szépművészeti Akadémia elnöke, Javier de Navascués y de Palacio.

Mint azt Fodor-Lengyel Zoltán a távirati irodának elmondta, a Cádizi Királyi Szépművészeti Akadémia évszázados, nagy múltú intézmény, s a kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeken kívül olyan jeles közéleti személyiségeket, művészetpártolókat választ tagjaivá, akik a kultúrát társadalmi szinten segítik, támogatják.

Minden művészeti ág, többek között a tánc, a zene, az irodalom, a képzőművészet, de még a bikaviadalok jeles képviselői is megtalálhatók az akadémia tagjai között - mutatott rá a művész.
A spanyol akadémia a Cervantes Intézetek ajánlására nemcsak spanyol, hanem más nemzetiségű, nemzetközileg elismert művészeket is felvesz tagjai közé, így esett rá idén a választás - jegyezte meg Fodor-Lengyel Zoltán, akinek akadémiai tagságát kiemelkedő szakmai múltjával és spanyol-magyar kortárs művészeti alapítványa, a Fundación Apoyo el Arte létrehozásával indokolták.

Az alapítvány évente 25-30 művészt támogat azáltal, hogy lehetőséget ad nekik az alapítvány projektjeiben való részvételre, nyilvánosságot, ismertséget teremtve így a művészeknek.

A díjátadást követően Fodor-Lengyel Zoltán figuralista festményeiből nyílik kiállítás a ceremóniának is helyet adó budapesti Cervantes Intézetben. A 20 festményből álló tárlatot, melynek anyagát a művész "Az én újjászületésem" és a "Tiszta levegő" című sorozatokból válogatta, március 7-ig láthatja a közönség.

Fodor-Lengyel Zoltán 1963-ban született Budapesten. Képzőművészeti tanulmányait Ficher Ernő magántanítványaként kezdte, majd Párizsban, a Sorbonne Egyetem grafikus szakán folytatta, miközben Magyarországon az ELTE magyar-történelem szakán is tanult.

Húszévesen nyitotta első kiállítását a francia fővárosban, ahol exkluzív szerződést kötött a Galeria Art 3000-rel, majd 1986-ban a galéria művészeti vezetője és társtulajdonosa lett.

A nyolcvanas évek elejétől napjainkig több mint 170 kiállítása volt Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Svájcban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Oroszországban és az Amerikai Egyesült Államokban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását