2024. április 26. - Ervin

Kötöttpályás tömegművészet

Párizs után Nizzában van a legtöbb franciaországi múzeum, és számuk legutóbb is tovább nőtt. 2007 végén az évente négymillió látogatót vonzó, a Földközi-tenger partján fekvő városban megnyílt a Cote d'Azur legnagyobb szabadtéri múzeuma, amelynek kiállítot
2008. január 1. kedd 15:50 - Hírextra
Világítási berendezések és nemzetközi hírnevű művészek által alkotott 12 méteres szobrok szegélyezik a 8,7 kilométeren át Nizza központján áthaladó új villamosvonalat. Három millió eurós költséggel született meg a "villamosművészet" olyanok alkotásaiból, mint Sarkis, Michael Craig Martin, Gunda Förster vagy Jaume Plensa.

"Ez csak a kezdete egy jelentős gyűjteménynek és egy nagyszabású szabadtéri múzeumnak" - mondta Olivier-Henri Sambucchi, Nizza agglomeráció kulturális fejlődésének irányítója. A Riviera királynőjének is nevezett város 2013-ig 35 kilométer hosszú villamosvonal-hálózatot szándékozik megépíteni.

A "T1" elnevezésű új vonalon az utasok "Művészet a városban" jelszóval beutazhatják a barokk épületekben gazdag Földközi-tengeri várost. Nizza ezzel hitet tesz a XIX. század vége óta létező hagyomány mellett. "A tenger és a napsugár a világ legnagyobb művészeit vonzották ide. Folytatnunk kell ezt az örökséget" - mondta Sambucchi. A 15 kortárs művész a víz és a fény elemeivel játszadozott, a kiállított 25 műalkotás többsége pedig a fénynek - kék fénynek - köszönheti kifejező erejét.

A szabadtéri kiállításnak a hét óriási, üvegből és gyantából készült, Buddhára emlékeztető szobor a fénypontja. Kilenc méter magas vasrudakon trónolnak a Masséna-téren, Nizza legjelentősebb terén, amelyet neo-klasszikus és árkádos épületek vesznek körül. Főleg este nyújtanak ezek a szobrok színpompás látványt, amikor felváltva kék, vörös, sárga és zöld színűek.

Úttörője ennek a "villamosművészetnek" azonban Párizs volt, ahol 2006-ban indult 7,8 kilométeren keresztül kilenc műalkotás szegélyezte első útjára a villamos. A "Művészet a városban" jelszavú utazást egyedül vagy idegenvezetővel lehet megtenni. Az utóbbi minden megállónál kiszáll és magyarázatot fűz az ott látható műalkotásokhoz. Ebben az esetben két óra hosszat tart az utazás és egy jegy 6 euróba (1500 forint) kerül. Idegenvezető nélkül harminc perces a szabadtéri múzeumon átvezető villamosozás és 1,30 eurót kell fizetni egy jegyért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását