2024. április 20. - Tivadar

Kezdődik a Biblia éve

Kedden az újévi szentmiséken minden katolikus templomban felolvassák a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét a Biblia Évének kezdete alkalmából. A programsorozatban a protestáns egyházak is részt vesznek, amelynek hivatalos ünnepélyes megnyitója
2008. január 1. kedd 11:06 - Hírextra
Az MKPK titkárságának közlése szerint "közös örökségünk, közös kincsünk a Biblia. Mindenkor tanulmányoznunk és követnünk kell, de ebben az évben különösen is gondoljunk arra, hogy ez az alapja keresztény életünknek, és mekkora nagy érték az egész emberiség számára." A sajtóközlemény szólt arról, hogy "a Szentírásban mi, keresztények Isten szavát, Isten igéjét tiszteljük", majd hozzátette: az Ószövetség és az Újszövetség szerves egységet alkot.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint - amelyet kedden minden templomban felolvasnak - a Biblia a leggyakrabban és a legtöbb példányban kinyomtatott könyv, amely minden európai kultúra gyökere. Egyúttal rámutat: az irodalom, a zene, a festészet és a szobrászat is feldolgozta a Biblia történeteit, mondanivalóját. A régi magyar irodalomban, könyvnyomtatásban, művészetben is megjelenik a Biblia, mint ahogy ma is jelen van a szólásokban, szokásokban és a közösségi életben.

A katolikus templomokban felolvasandó szöveg szerint a Biblia útmutatást ad "az igaz életre való nevelésre", mert "aki nem ismeri a Szentírást, nem ismeri Krisztust". A körlevél felhívja a hívek figyelmét, hogy leginkább mai magyar nyelven és magyarázó szövegekkel együtt érdemes olvasni a Bibliát. Egyúttal kiemeli a Szentírás bibliaórákon történő feldolgozásának, közös megtárgyalásának fontosságát.

Az MKPK titkársága által kiadott sajtóközlemény arra is rávilágít, hogy 2008-ra XVI. Benedek pápa Szent Pál apostol jubileumi évét hirdette meg, aki nem csak az Újszövetség számos könyvének szerzője, hanem "az az ember is, akinek életében Krisztus gyökeres fordulatot hozott", amikor az evangélium hirdetője lett.

Pál apostol tevékenységének a modern kor embere számára is példát kell mutatnia, mert ő továbbadta a Biblia tanítását azoknak, akik addig még nem hallottak róla - jegyezte meg a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását