2024. május 13. - Szervác, Imola

Katasztrófavédelmi évértékelő

Tavaly nem volt jelentős, a lakosság nagyobb tömegeit érintő veszélyhelyzet Magyarországon; az év a felkészülés és felkészítés jegyében telt - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője a távirati irodának.
2008. január 1. kedd 10:50 - Hírextra
Az elmúlt év adatait összegezve elmondta: tavaly mintegy 70 ezer esetben riasztották a tűzoltókat; a riasztások mintegy 15 százaléka volt vaklárma, téves riasztás. A mintegy 59 ezer éles riasztásból 27 ezer volt műszaki mentés és 32 ezer tűzeset. A tűzesetek száma a nyári szárazság miatt 3 ezerrel volt több, mint 2006-ban.

Tavaly 130 ember halt meg tűzesetben, és 580 sérült meg, a tűzoltók összesen 903 embert mentettek meg. Műszaki mentést igénylő balesetben - ezek többsége közúti közlekedési baleset volt - 741 ember vesztette életét, és mintegy 6.000 sérült meg; a megmentettek száma mintegy 2.300 volt.

A szóvivő az elmúlt év eredményeiről szólva kiemelte, hogy 2007 eleje óta működik a katasztrófavédelem Krízis Intervenciós Team-je, a csoport tagjait alkotó pszichológusok több hazai és külföldi balesetnél nyújtottak már lelki segítséget a hozzátartozójukat vagy vagyonukat elveszítő embereknek.

Mint mondta, a hivatásos tűzoltóságoknál 3,5 milliárd forint értékben valósult meg technikai fejlesztés tavaly, és kettővel nőtt az önkéntes tűzoltóságok száma is, jelenleg 65 ilyen van. Most 95 hivatásos tűzoltóságnak van vonulós egysége, a katasztrófavédelem hosszútávú terve szerint 2012-re legalább ennyi önkéntes tűzoltóság is lesz az országban. Emellett 650 tűzoltó-egyesület is segíti a tűzoltóság munkáját.

A katasztrófavédelemnek a feszes gazdálkodás eredményeként tavaly sem volt hiánya. A szervezet az idén is feszített költségvetési év elé néz - mondta Dobson Tibor.

A hivatásos tűzoltóságok 2008-ban 35,5 milliárd forintból gazdálkodhatnak majd, ez 2 milliárd forinttal több, mint 2007-ben. Ez a növekmény tartalmazza annak az 500 tűzoltónak is a képzési költségét és bérét, akik ebben az évben lépnek be a tűzoltósághoz. A tűzoltók munkaidejét 2008. január 1-jétől ugyanis 48 órára csökkentik, emiatt szükséges új tűzoltók felvétele a testülethez.
Hozzátette: a költségvetés biztosítja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és a polgári védelmi igazgatóságok költségeit is, amely 2008-ban a tavalyinál egymilliárd forinttal több, 14 milliárd forint.

Mintegy 700 millió forintot tartalmaz a költségvetés a veszélyes ipari üzemek környékén részben már kiépített jelző- és lakosságriasztó rendszer működtetéséhez, karbantartásához. Ezt a SEVESO-jelzőrendszert 2012-ig, 9 megyében összesen 20 veszélyes üzem környékén kell kiépíteni. A beruházás várható összköltsége 7,2 milliárd forint.

A polgári védelmi szervek az idén uniós forrásból 720 millió forintot költenek árvízi védelemre: lakosságvédelmi, mentési célú eszközöket - például szivattyúkat - vásárolnak majd, amivel pótolják a 2006-os nagy árvíz idején felhasznált eszközöket és fejlesztésre is mód nyílik.

Szeptemberben nagyszabású közös katasztrófavédelmi gyakorlatot tart a magyar és a román katasztrófavédelmi szervezet; az Európai Unió pályázatán 500 ezer euró támogatást nyert gyakorlat legfontosabb feladata, hogy a katasztrófavédelmi szervek begyakorolják azokat a lépéseket, amelyekre éles helyzetben szükség lehet - mondta Dobson Tibor. Hozzátette: a horvát társszervvel is terveznek közös gyakorlatot a Balatonon, nyáron.

Az idei év kiemelt feladatainak nevezte a szóvivő, hogy ebben az évben át kell térnie a katasztrófavédelmi szervezetnek is az EDR digitális rádiók használatára, valamint, hogy elő kell készíteni az 112-es egységes uniós segélyhívó szám 2009 elejére várható bevezetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását