2024. május 5. - Györgyi

Országos influenzajárvány

Országos influenzajárványra csak január közepén vagy végén lehet számítani, ám már most több helyi járványt jeleztek például iskolai közösségekből - közölte az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályának helyettes vezetője pénteken az MT
2007. december 28. péntek 16:11 - Hírextra

Szolnoki István elmondta, az úgynevezett influenzaszerű megbetegedések száma egyre nő; december 10 és 16 között még 7 ezer megbetegedést regisztráltak, egy héttel később már 8 ezerre emelkedett az esetek száma.

Mint mondta, folyamatos emelkedés figyelhető meg december elejétől, de járvány még nincs, és "alacsony az influenza-ativitás". Országos járványról akkor lehetne beszélni, ha a megbetegedettek száma eléri a húszezret, ez, a jelenlegi tendenciát figyelembe véve, január közepére vagy végére várható - fűzte hozzá.

A vírus általában magas lázzal jár, később izomfájással, végtagfájdalmakkal és fáradtsággal. A betegség lefolyási ideje az egészséges felnőtteknél 2-3 nap lehet, de a más betegségben szenvedőknél elhúzódhat és szövődményekkel is társulhat.

Közölte, a megbetegedések döntő részét az influenza vírusa okozza, bár egyéb kórokozó is lehet a kiváltó oka az influenzaszerű megbetegedéseknek.

A legtöbb megbetegedést eddig a Dunántúlról és a közép-magyarországi régióból jelentették.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek és az idősek. Előbbiek azért, mert még nem találkoztak ezzel a vírussal, az idősebbek pedig azért, mert ha elkapják a fertőzést, könnyebben lép fel náluk szövődmény, ami akár halálos is lehet.

Utalt arra, hogy az idei évre a 65 év felettieknek és a krónikus betegeknek ingyenesen biztosított 1,3 millió oltóanyag még nem fogyott el. Az OTH azt javasolja mindenkinek, elsősorban az idősebbeknek, mielőbb jelentkezzenek védőoltásra. Aki nem jogosult a díjmentes vakcinára, annak az orvos receptre is felírhatja és így térítéssel lehet megvásárolni a patikában - fűzte hozzá.

Elmondta, a vírus döntően cseppfertőzéssel terjed, ezért elsősorban a gyerekekkel kerülni kell a zárt tereket, a zsúfolt rendezvényeket, és ajánlott a gyakori kézmosás is.

Közölte, a most fertőző vírus már nem ismeretlen Európában. Mint mondta, csak annyiban új, hogy egy korábbi vírusnak egy olyan variánsa, amelyik Magyarországon még nem okozott járványokat.
Elmondta, várható, hogy a vírus Európa-szerte járványokat okoz majd. Mint fogalmazott, egészen biztosan számítani lehet helyi, területi, régiós járványokra, de azt még nem tudni, hogy országos járvány mikor lesz és az milyen mértékű lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását