2024. május 4. - Mónika, Flórián

Pakisztán Bhutto után

Nem valószínű, hogy Pakisztánban demokratikus választások lesznek januárban, ha egyáltalán megtartják a voksolást - mondta Radnóti Alíz, Dél-Ázsia szakértő a Független Hírügynökségnek pénteknek. A ellenzéki politikusnő, Benhazir Bhutto csütörtöki meggyilk
2007. december 28. péntek 16:14 - Hírextra
Az atomfegyverrel rendelkező ország jövője szempontjából most a politikai stabilitás helyreállítása a legfontosabb, miután Pakisztán több településén erőszakos demonstrációk kezdődtek az ellenzéki vezető meggyilkolása miatt - mondta Radnóti Alíz. Erre minden esély megvan, véli a szakértő, mert a korábbi évek hasonló tömegmegmozdulásait is fel tudta számolni a pakisztáni kormány.

Radnóti szerint Pervez Musarraf elnök, aki nemrég mondott le tábornoki rangjáról, várhatóan demokratikus eszközökkel próbálja meg a válságot megoldani. Ha ez nem sikerül, mondja a szakértő, kihasználja majd a hadseregre gyakorolt befolyását és határozottan felszámolja a kormányellenes tüntetéseket, amelyeknek eddig 11 halálos áldozata van.

A Dél-Ázsia szakértő szerint, nehezen tudja majd kitölteni a nyugat-barát Benhazir Bhutto halálával keletkezett politikai űrt az asszony pártja, a Pakisztáni Néppárt. A szervezetben nincs egyetlen karizmatikus vezető sem, az ellenzék másik jelentős politikusa, Nawaz Sarif pedig csütörtökön bejelentette: bojkottálja a januári választásokat - tette hozzá Radnóti Alíz.

A szakértő szerint Musarraf jelenleg az egyetlen befolyásos és mérsékelt politikai tényező Pakisztánban. Az Egyesült Államok támogatását élvező elnök feladata lesz, hogy megőrizze, és javítsa Pakisztán demokratikus rendjét - mondta az elemző. Radnóti Alíz szerint Musarrafnak fel kell számolnia szélsőséges mozgalmakat, amelyek felelősek a Bhutto ellen elkövetett merényletért, mert a romló pakisztáni helyzet fokozhatja a bizonytalanságot a szomszédos Afganisztánban is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását