2024. április 19. - Emma

Mit egyen a baba?

A védőnők véleménye megoszlik a babák kezdő ételét illetően, de akkor mivel etessük csemeténket?
2008. február 6. szerda 22:56 - Hírextra
Mikor picinyünk eléri azt a bizonyos kort, hogy szilárd falatokat is ehet az anyatej mellett, kétségbeesetten rohanunk védőnőkhöz, hogy mivel is etessük?

- Hat hónapos korában az anyatej mellett már adhatunk neki gyümölcspépeket, de csakis a szoptatás után tizenöt-, harminc perccel. Közvetlenül utána megterhelő lenne a gyomrának – mondta Fekécs Éva védőnő.

Édes ízük miatt szívesebben fogadják, mint a főzelékféléket. Szakértőnk szerint a legfinomabb és legkönnyebben emészthető kezdő étel az almalé. Arra azonban mindenképp figyeljenek, hogy milyen reakciót vált ki csemetéjükből, nehogy olyat adjanak neki, ami nem ízlik.

- Legyünk rafináltak és ne adjuk fel az első nemleges reakció után. Próbáljuk meg két nappal később is, mert lehet, ha megszokta a gyümölcs ízét, a kedvencévé válik.

Az egészségügyi szakemberek kezdő ételként a főzelékféléket ajánlják. Attól tartanak, az édes gyümölcsök után a baba nehezebben fogadja el az ízetlenebbeket. Ezt a problémát védőnőnk szerint egy nagyon egyszerű csellel könnyen áthidalhatják, ugyanis ha már megszoktattuk vele az egyiket, és a későbbiekben egy teljesen újfajta ízzel összekeverjük, hamarabb megkedveli.

- Utána napról-napra fokozatosan csökkentsük a gyümölcsök arányát addig, amíg teljesen el nem fogadja a főzelék ízét.

Arra azonban ügyeljünk, hogy addig, amíg nem vagyunk biztosak, hogy szereti, egyszerre csak egy étellel etessük. Először mindössze néhány kanálnyit adjunk, majd ha ízlik, emelhetjük az adagot. Ha minden rendben megy, öt nap múlva kipróbálhatunk egy újabbat is.

- Azért is legyünk óvatosak, mert néhány étel allergiás reakciót válthat ki. Azonban ha ezeket az ételeket – eper, málna, paradicsom - egy éves koráig kihagyjuk étkezéséből, semmi baja nem lehet – tette hozzá védőnőnk.

Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását