2024. április 25. - Márk

Semjénék támadgatják Sólyomot

A KDNP tartalmilag egyetért a köztársasági elnök érveivel az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénnyel kapcsolatban, de szerencsésebbnek tartott volna egy bátrabb lépést, mert az, hogy az Országgyűlésnek küldte vissza, csak félmegoldás
2007. december 28. péntek 19:14 - Hírextra
A KDNP álláspontja szerint teljesen új törvényt kellene elfogadni. Semjén Zsolt közölte: a piacnak a gazdaságban van a helye, nem az egészségügyben, a szociálpolitikában, az oktatásban vagy a kultúrában. Egy ilyen horderejű változást, mint amit az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvény jelent, nem lehet társadalmi konszenzus nélkül bevezetni.

A kereszténydemokraták az Alkotmánybírósághoz fordulnak, ha ugyanazt a törvényt szavazza meg újra a parlamenti többség - mondta a párt elnöke. Hozzátette: továbbra is támogatják a bojkott-felhívást azok ellen a biztosítók ellen, amelyek részt vesznek az egészségügy privatizálásában. Semjén Zsolt utalt arra: a Fidesz-KDNP kormány meg fogja találni a módját, hogy utólag megváltoztassa a törvényt, ha azt mégis elfogadják jelenlegi formájában.

A KDNP elnöke cinikusnak nevezte a kormányszóvivő csütörtöki reakcióját, miszerint örülnek, hogy a köztársasági elnök nem talált alkotmányossági kifogásokat a törvényben. Semjén Zsolt szerint Sólyom László legalább négy pontban fogalmazott meg alkotmányossági aggályokat, kifogásolta a többi között azt, hogy a törvényalkotás módja sérti a jogalkotás rendjét, illetve, hogy nincs hatástanulmány, ami a várható változásokat bemutatná.

Kérdésre válaszolva a KDNP elnöke elmondta: készek érdemi törvényhozási újratárgyalásra. Szili Katalin házelnök szavaiból ítélve azonban - miszerint a tavaszi parlamenti ülésszak első napján szavazhatnak a törvényről - nem látnak esélyt arra, hogy javaslataikat figyelembe venné a kormánykoalíció.

Sólyom László csütörtökön jelentette be, hogy nem ért egyet az egészségügyi biztosítási rendszer átalakításáról szóló törvénnyel, ezért nem írja alá, és nem hirdeti ki, hanem megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök azt kéri a parlamenttől, hogy fontolják meg tartalmi kifogásait is, miszerint hiányoznak a törvénytervezetből a garanciák, befejezetlen a javaslat, csak korlátozottan jönne létre valódi verseny a pénztárak között és túl nagy a bizonytalanság és a kockázat az újonnan felálló rendszer körül.

A köztársasági elnök bejelentése után az MSZP azt mondta, örömmel vették tudomásul, hogy Sólyom László nem talált alkotmányos kifogást az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényben. Hasonlóképpen reagált az SZDSZ is, hozzátéve, hogy nem értenek egyet az államfő bírálataival.

A Fidesz tiszteletben tartja, és tudomásul veszi a köztársasági elnök döntését az egészségügyi törvényről. Mikola István, a párt szakpolitikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: válaszút elé érkezett a kormány. Sólyom László vétójából egyértelmű, hogy az egészségbiztosítási rendszer privatizációjáról szóló törvény rossz az országnak, mert bizonytalanságot szül, és a gazdasági érdekek alá rendeli az emberek gyógyulását - közölte az ellenzéki politikus.

Az MDF sajnálattal vette tudomásul, hogy Sólyom László nem az Alkotmánybírósághoz küldte az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényt. Azzal, hogy az államfő az Országgyűlésnek megfontolásra küldte vissza a törvényt, csak annak hatályba lépését halasztotta el, hisz a Parlament várhatóan ismét elfogadja majd - mondta Herényi Károly a Független Hírügynökségnek. Az MDF frakcióvezetője hozzátette, a párt hamarosan az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását