2024. április 28. - Valéria

Az ijedtség nagyobb az anyagi kárnál

Szerda kora hajnalig tartott a tűzoltás, az anyagi károk felmérése még javában tart, de az első vélemények szerint valószínűnek tűnik, hogy az ijedtség - szerencsére - nagyobb volt, mint a Berlini Filharmonikusok épületében bekövetkezett katasztrófa okozt
2008. május 21. szerda 15:20 - Hírextra
Szakértők így összegezték a kedd délután kitört tűz utáni helyzetet, hangoztatva, hogy az rosszabbul is alakulhatott volna. Már csak azért is, mert a lángokat csak több mint 12 órás harc után sikerült teljesen elfojtani, különös tekintettel arra, hogy a tűz az egész, mintegy 1600 négyzetméteres tetőszerkezetre átterjedt. Az oltáshoz a tűzoltók áldozatos munkájára és szakértelmére volt szükség, s ennek - valamint az oltás céljából alkalmazott különleges hab bevetésének - köszönhető, hogy a "vízkárokat" is sikerült minimálisra csökkenteni.

A főváros szívében, a Potsdamer Platz közvetlen közelében lévő, 1963-ban felavatott épületet az expresszionistának tartott Hans Scharoun tervezte. A "forradalmi" stílusú épület két koncertteremnek ad otthont, s ezek közül az egyik a világon egyedülállónak számít a belső térkialakítás újszerűsége miatt, továbbá a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenyterme.

Falai között a filharmonikusok korábbi vezetőjeként évtizedeken keresztül olyan híres karmesterek vezényeltek, mint Herbert von Karajan - nem véletlenül nevezték el a berliniek az épületet "Karajan-cirkusznak" -, majd Claudio Abbado, s a mostani zenei igazgató, a brit Simon Rattle, mellettük pedig vendég karnagyként Zubin Mehta, Kurt Masur és még sokan mások. A sors iróniája, hogy péntekre tervezték a filharmonikusok ünnepi koncertjét, a korábbi igazgató, Claudio Abbado vezényletével, de egyelőre nem tudni, hogy a történtek nyomán mi lesz a koncert sorsa. A károk helyreállításáig mindenképp átmeneti helyszínre van szükség, s az illetékesek - remélhetőleg minél rövidebb időre - ideiglenes koncerttermet keresnek. Szakértők szerint katasztrofális következményekkel járna, ha a helyreállítás elhúzódna, hiszen a Kemperplatzon lévő épület nemcsak a világhírű együttes évi mintegy 130 koncertjének ad otthont, hanem ennél több vendégkoncertnek is, amelyek rendezői ilyenkor bérlik a termeket.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az épületben szinte percekkel azután tört ki a tűz, hogy véget ért az éppen akkor rendezett "lunch-koncert", amelynek mintegy 1200 fős közönsége nagyobbrészt már távozott. Az előcsarnokban kevesebb mint 300 vendég maradt, akik ott kívánták elfogyasztani ebédjüket, de ebéd helyett a tűzoltók segítségére szorultak. Mint ahogy szerencse az is, hogy a tűz nem sokkal azelőtt ütött ki, mielőtt a berlini rádió mintegy 400 fős gyerekkórusa kezdett volna próbát az épületben.

A környék lakói először azt gondolták, hogy a tűzoltók nagyszabású oltási gyakorlatot tartanak, az épület tetejéből gomolygó füst, majd a csaknem 40 méteres lángok döbbentették rá őket azonban arra, hogy - mintegy 30 kocsival és csaknem 200 fővel - "forró" bevetésről van szó. Most pedig abban reménykednek, hogy a károk mindennek ellenére nem lesznek túlságosan nagyok, s Berlin kulturális élete hamarosan visszatérhet a normális kerékvágásba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását