2024. április 19. - Emma

Szerzői jogvédelmet a piramisoknak!

Egyiptom szerzői jogi védelem alá kívánja helyeztetni régészeti kincseit, amelynek alapján kártérítést kérhet a piramisok, a Szfinx és minden ókori műemlék másolatainak szerzőitől.
2007. december 27. csütörtök 19:47 - Hírextra
Zahi Havasz, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője a héten azzal indokolta ezt az intézkedést, hogy így kívánják biztosítani az ásatásokhoz szükséges pénzt.

"Az új törvény tiltja majd az egyiptomi műemlékek teljes egészében történő másolását" - mondta Zahi Havasz, aki szerint a jogszabály nemzetközi hatályú lesz. Hozzátette, hogy a parlament rövidesen tárgyalja majd a kormány által e témában kidolgozott jogszabálytervezetet, amely azonban az egyiptomi kézműveseket nem károsítja.

"Ezen műemlékek reprodukálási jogainak kizárólagos törvényes letéteményese Egyiptom, és pénzügyileg hasznot húzhat ebből az egyiptomi műemlékek restaurálása, megóvása és védelme érdekében" - tette hozzá.

A törvény "nem tiltja majd az egyiptomi és a külföldi művészeknek, hogy haszonszerzés céljából rajzokat vagy reprodukciókat készítsenek az egyiptomi és a fáraók korának emlékműveiről, feltéve, hogy azok nem az eredeti pontos másolatai" - hangsúlyozta Havasz.

A szakember szerint a művészek meríthetnek ihletet mindabból, ami körülveszi őket, így a műemlékekből is.

A Las Vegas-i Luxor szállodával kapcsolatban - amely honlapján "a világ egyetlen piramisformájú épületeként" hirdeti magát - Havasz úgy ítélte meg, hogy formája ellenére nem a fáraók korának pontos másáról van szó, miután belső elrendezése különbözik a piramisokétól.

Havasz azután beszélt erről, hogy az al-Vafd című ellenzéki napilap vasárnapi kiadásában kérte a Las Vegas-i szállodakomplexumot, hogy nyeresége egy részét utalja át Luxor városának, ahol a legendás Királyok Völgye található.

"Harmincötmillió turista látogat Las Vegasba, hogy lássák Luxor város másolatát, míg az eredeti egyiptomi Luxor városát csak hatmillióan keresik fel" - panaszolta a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását