2024. április 29. - Péter

Puccini év következik

A zenei világ Giacomo Puccini olasz komponista születésének 150. évfordulójára emlékezik 2008-ban. A budapesti Művészetek Palotájában már január elején, a félig szcenírozott operaelőadások folytatásaként is Puccini-mű hallható: a Pillangókisasszonyt játss
2007. december 27. csütörtök 12:24 - Hírextra
A január 7-i és 9-i előadáson Cso-cso-szánt, a Pillangókisasszonyt Karine Babajanian örmény szoprán személyesíti meg. Giuseppe Giacomini, a híres Verdi- és Puccini-tenor lép fel Pinkertonként, Suzukit Wiedemann Bernadett, Sharpless konzult pedig Roberto Servile olasz bariton alakítja. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Pier Giorgio Morandi vezényli.

Karine Babajanian szülővárosában, a jereváni Örmény Állami Operaházban már pályakezdőként jelentős szerepeket énekelt, így például Santuzzát és Desdemonát. Németországi karrierje 1998-ban kisebb koncertekkel kezdődött Hamburgban, Koblenzben, közben, hogy énekesi profilját teljessé tegye, daléneklést is tanult.

Stuttgartban és Essenben, illetve az Essen körzetében lévő dalszínházakban lép föl leggyakrabban, énekelte egyebek között a Don Giovanni Elviráját, a Figaró házassága Grófnéját, Az álarcosbál Améliáját, és a Bohémélet Mimijét. A darabot Káel Csaba viszi színre.

A következő Puccini-opera, a Bohémélet május 10-én szólal meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Turandotra szeptember 16-án kerül sor, A Turandot címszerepet Lukács Gyöngyi énekli, Liut pedig Rost Andrea alakítja. A szcenírozott előadásokon a Magyar Állami Operaház zenekara játszik, neves karmesterek vezényletével. A Nyugat lánya pedig december 15-én hangzik el, az előadás közös produkció lesz a közreműködő Nemzeti Filharmonikusokkal.

Az ünnepi programok súlypontja a világ jelentős operaházaiban az év második felére esik, hiszen a születésnap december 22-e. Ám a Budapesti Tavaszi Fesztivál is több érdekes produkcióval emlékezik meg az évfordulóról. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata Silviu Purcarete, az európai hírű román rendező elképzelése alapján adja elő Budapesten a Gianni Schicchit. Magyarországi bemutatóként elhangzik egy ritkaság, az Edgar, Puccini második operája, és Budapesten is eljátssza a Manon Lescaut-t a debreceni Csokonai Színház operaegyüttese.

Giacomo Puccini 1858. december 22-én született Luccában. Édesapja a luccai városi kápolna vezetője volt. A család és Lucca város támogatásával Milánóban tanult, zeneszerzésre Amilcare Ponchielli oktatta. Minden művét a szerelem ihlette, gyakorlatilag minden operájának középpontjában egy általa tisztelt nőtípus áll. Tehetségének és a Ricordi Zeneműkiadó ügyes menedzselésének köszönhetően a szegénységből a mesés gazdagságig jutott el. 1924-ben gégerákban hunyt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását