2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kossuth-díj: Kiss János balettművész

"Majdnem három évtizedet jártunk végig együtt a Győri Balettel. Mindig is csapatjátékos voltam, a Kossuth-díjat is a társulattal, a társulatért végzett munka óriási elismerésének tartom" - mondta az MTI-nek Kiss János, a Győri Balett igazgatója, akit szom
2008. március 15. szombat 18:20 - Hírextra

A Liszt Ferenc-díjas balettművész nemzetközileg is nagyra becsült előadóművészi és koreográfusi munkásságáért, valamint balettigazgatói tevékenysége elismeréseként kapta meg a Kossuth-díjat.

"Az osztályunk 1979-ben fejezte be a táncművészeti főiskolát, hogy együtt maradtunk, hogy Győr városa befogadott minket különleges, majdnem forradalmi dolognak számított akkor" - idézte fel Kiss János, hozzátéve, hogy választott vezetőjük, Markó Iván még kezdő koreográfus volt, nem ismerték őket, nem tudták, hogy elég tehetségesek-e. "De sikert-sikerre halmoztunk előbb Győrben, aztán az országban, majd szerte Európában" - tette hozzá a balettművész.

Mint mondta, az 1991-es fordulat, amikor Markó Iván elhagyta a Győri Balettet, felkészületlenül érte őt is, egyik napról a másikra lett szólótáncosból igazgató. "Nulláról kellett kezdenünk, mint 1979-ben. Arra törekedtem, hogy új repertoárt építsünk, folytassuk a táncszínházi hagyományokat, emeljük a már jól működő iskolánk színvonalát."

Közép-Európából a Győri Balett juthatott el először a New York-i Joyce Theaterbe, a kortárs tánc nemzetközi központjába a Purim című balettel - ezt is fontos állomásnak tartja Kiss János, aki hozzáfűzte: pár hete kapott fölkérő levelet Martin Wechsler igazgatótól, hogy a 2009-2010-es szezonban visszavárják az együttest. Ez hatalmas dolog, hiszen rangos társulatok állnak sorba azért, hogy bejussanak a Joyce-ba - jegyezte meg Kiss János.

"Nagyon büszke vagyok a Győri Balettre, és arra, hogy a város szeret bennünket, jó vidékinek lenni Magyarországon" - hangsúlyozta a balettigazgató, aki elmondta azt is, hogy az együttes a katalán építész, Antonio Gaudí életművéhez kapcsolódó táncjáték betanulásán dolgozik ezekben a hetekben.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását