2024. május 16. - Mózes, Botond

Egy tonnás minta a Szent András-árokból

A Szent András-árok, amely 1300 kilométer hosszan húzódik végig Kalifornián, a világ legjobban ellenőrzött szeizmikus zónája. A geológusok azonban most először vettek belőle mintát több mint 3 kilométer mélységből.
2007. december 27. csütörtök 08:02 - Hírextra
A 10 centiméter átmérőjű, 40 méter hosszú, henger alakú, egy tonna súlyú minta a tektonikus lemezek aktív részének közeléből származik és mint ahogy a National Science Foundation közleménye magyarázza, a kutatók elemzésétől remélnek választ az árok kőzeteinek összetételére és magának az ároknak a tulajdonságaira vonatkozóan - írta az El País című spanyol napilap.

A Szent András-ároknál a földkéreg két tektonikus lemeze csúszik el egymástól. A tudósoknak eddig nem volt hiteles magyarázatuk arra, hogy ez miért történik. Sok elmélet született erről, de eddig egyiket sem lehetett a gyakorlatban igazolni. Egyesek annak tudják be, hogy a kőzetek között van egy nagyon csúszós anyagréteg, mások feltételezik, hogy vízréteg van az árok körzetében. Van, aki a szerpentinit nevű ásványt tartja felelősnek ezért. Ebből található a felszínen is több helyen és nem kizárt, hogy a mélyben is van belőle.

Két évvel ezelőtt, amikor elkezdték a fúrást a mintáért, a geológusok találtak a kőzetben talkot, ami szintén csúszik és a szerpentinitekből alakulhat ki. A minta elemzése mindezekre az elméletekre választ adhat.

Ezenkívül az árok aljára lehelyeznek szeizmográfokat és inklinométereket (hajlásmérők), hogy szintén most először, figyelemmel lehessen kísérni a földrengések keletkezését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását