2024. április 25. - Márk

A U2-nek nem elég Afrika, Dublint akarják

Bár a U2 együttes hosszú ideje Írország egyik büszkeségének számít, Bono és társai mostanában kissé megosztják hazájuk, és különösen Dublin közvéleményét. A banda ugyanis, amely sosem ment a szomszédba egy kis gigantomániáért, szeretné egy kissé "átrendez
2007. december 27. csütörtök 08:04 - Hírextra
Az August Partners cég, amely a négy muzsikus - Bono, The Edge, Larry Mullen és Adam Clayton -, valamint menedzserük, Paul McGuiness vesz részt, egy 120 méteres "U2-tornyot" akar az ír főváros déli részén fekvő, a Liffey-folyó menti dokkoknál felállítani, ugyanabban a körzetben, ahol öt évvel ezelőttig az együttes stúdiója állt. Az elképzelés szerint a torony tetején ülne az új, tojás alakú stúdió, amelynek tervezője a híres brit építész, Norman Foster lenne. A tervezésben maguk a zenészek is részt vettek.

A 200 millió eurós (50 milliárd forintos) beruházás azonban nem tetszik az ír nemzeti örökséget védő An Taisce ügynökségnek, és szakértői véleményt kértek a toronynak a városképre gyakorolt hatásáról. A környéken ugyanis még mindig kizárólag a 20. század eleji, alig néhány-emeletes házak állnak. Ian Lumley, az An Taisce egyik vezetője egyenesen népszavazást szeretne az ügyben.

Ugyancsak összevonták szemöldöküket a dublini örökségőrzők, amikor kiderült, hogy U2-ék az 1852-ben épült, ötcsillagos Clarence Hotelt is át akarják alakítani. Bono és The Edge még az 1990-es években vette meg a szállodát és felújították, később itt szállt meg Bill Clinton amerikai elnök is. Most le akarják bontani a környéken lévő öt másik épülettel együtt, hogy a helyükön egy új, 140 szobás szállodát építsenek luxusétteremmel és VIP-terasszal. A zenekar szóvivője szerint azért van szükség ezekre az új épületekre, mert Írország elmúlt évekbeli gazdasági fellendülése igényli ezt a fajta modernizálást és a terveikben szereplő szálloda jobban megfelelne a "tartós fejlődés" követelményeinek.

Az An Taisce viszont nem érzi úgy, hogy "nemzeti prioritás" lenne a Clarence lebontása.
A korábban főleg humanitárius kezdeményezéseiről elhíresült Bono mostanában nemcsak ezekkel a nagyravágyó terveivel vívta ki honfitársai haragját. Miközben egyre nagyobb üzleti vállalkozásokba kezd, többek között megvette az amerikai Forbes médiakonszern jelentős részét, kiderült, hogy zenekara a jövőben Hollandiában kívánja leróni adókötelezettségeit azon egyszerű okokból, hogy ott sokkal kevesebbet kell fizetni, mint Írországban. A pénz, úgy látszik, még az ő esetükben is fontosabb a hazafiságnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását