2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újabb száz ingatlant ingyen

Újabb száz ingatlan ingyenes átadásáról döntött önkormányzatok számára idei utolsó ülésén a kormány - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-vel szerdán.Elmondta: az ingatlanok becsült forgalmi értéke 9,7 milliárd forint, összterülete 604 hektár, és
2007. december 26. szerda 12:36 - Hírextra

Az MTI kérdésére hozzátette, hogy a 38 önkormányzat közül 18-at független polgármester vezet, 12-őt ellenzéki, 8-at pedig kormánypárti.

Daróczi Dávid tájékoztatása szerint az ingatlanok többségét gazdasági és területfejlesztési céllal igényelték a helyhatóságok. A kormány az ingatlanok átadásával is segíteni kíván az önkormányzatoknak abban, hogy hatékonyabban tudják ellátni szociális, kulturális, foglalkoztatási és kommunális feladataikat - tette hozzá.

Az önkormányzatok előzetes tervei alapján egyebek mellett városházának, általános iskolának, sportpályának és civil szervezetek irodáinak adhatnak majd otthont az ingyenesen átadott ingatlanok, néhányat közút, köztér céljára hasznosítanak majd.

A kormányszóvivő kiemelte: az önkormányzatoknak arra is van lehetőségük, hogy ezeket az ingatlanokat bérbe adják, illetve értékesítsék. 2005. január 1-je óta az ingatlanok eladása esetén a bevétel teljes egészében az önkormányzatot illeti, szemben a korábbi szabályokkal, amelyek szerint a befolyó összeg csupán 50 százaléka jutott az önkormányzathoz, a többi a központi költségvetésbe folyt be.

1997 óta van lehetőség arra, hogy állami ingatlanok ingyenesen önkormányzati tulajdonba kerüljenek, 2005. január 1-je óta nemcsak az önkormányzatok, hanem a többcélú kistérségi társulások, illetve kistérségi fejlesztési tanácsok is bejelenthetik ingatlanigényüket. Az eltelt tíz esztendőben több mint 2300 ingatlan került ilyen módon önkormányzati tulajdonba - emlékeztetett a kormányszóvivő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását