2024. május 8. - Mihály

Száz új kötet 2008 első félévében

Mintegy száz új kötet megjelentetését tervezi a jövő esztendő első félévére az Európa Könyvkiadó; a könyves műhely repertoárjában magyar és világirodalmi klasszikusok újranyomásai, krimik, történelmi munkák és hiánypótló alkotások is helyet kaptak.
2007. december 26. szerda 09:11 - Hírextra

Az idén 50 éves kiadó folytatja szerzői sorozatait, amelyeken belül többek között William Golding, Mihail Bulgakov, Milan Kundera és Umberto Eco nagy sikerű regényei látnak újra napvilágot.
A Bulgakov-életműsorozatnak a negyedik eleme kerül a polcokra: a Színházi regény Bulgakov Művész Színház-beli segédrendezőként eltöltött éveit dolgozta fel, míg az 1932-ben írt Moliére úr élete a francia drámaíró olvasmányos életrajzát tárja az olvasó elé.

A Nobel-díjas William Golding öregkori tengeri trilógiáját is újra kiadja az Európa. Az angol író Beavatás című könyvét, a trilógia első részét, a legutóbb 1983-ban jelentették meg.

Új kötetekkel bővül azonban a Stefan Zweig, Truman Capote és Csingiz Ajtmatov műveit bemutató széria. A világhírű kirgiz író, Csingiz Ajtmatov tízéves szünet után jelentkezett új művel: luxemburgi és brüsszeli nagykövetként eltöltött ideje után Amikor leomlanak a hegyek címmel írt a kirgiz fővárosban és a körülötte magasodó hegyekben játszódó párhuzamos történetet a féltékenységről.

Mario Frank német történész a Harmadik Birodalom végnapjait idézi meg Halál a Führer-bunkerben című könyvében. A csaknem ötszáz oldalas kötetben a mély kutatómunkán alapuló történet az 1945. április 20. és május 1. közötti időszak részleteit eleveníti fel.

Az Ulysses írójának, James Joyce-nak gyermekkori élményekből táplálkozó novellagyűjteménye is új kiadást ér meg. A Dublini emlékek című kötet Gergely Ágnes Kossuth-díjas költő és műfordító, valamint Papp Zoltán fordításában, javított változatban lát napvilágot.

Stephen King talán legszemélyesebb műveként aposztrofálja az Európa Könyvkiadó a Lisey története című művet. Az amerikai szerző borzongató könyve az alkotás gyötrelmeiről, az őrület kísértéséről és a szerelem nyelvéről szól.

A 12 kötetesre tervezett Kosztolányi-sorozatban jelenik meg újra az Édes Anna című mű, míg Móricz Zsigmondtól a Pillangó kerül új nyomtatásban a boltokba.

Először olvasható magyarul Vladimir Nabokov 1962-ben írt regénye, a Gyér világ. A XX. század legnagyobb művészregényének tartott kötet egyes kutatók szerint Nabokov legtökéletesebb műve.
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra időzíti a kiadó Viktor Pelevin Empire V című, vámpírokról szóló alkotását, valamint Ingo Schultze Új életek című kötetét. Az 1962-es születésű német alkotó hét év alatt megírt, több mint ezer oldalas levélregényét az újraegyesítés nagyművének tartják.

Szintén a Kína díszvendégségével zajló áprilisi könyves seregszemlére jelenik meg a kínai költészet három nagyjának verseit magában foglaló kötet. A 700-as években élt Li-Taj Po, Tu Fu és Po Csü-Ji verseit mások mellett Weöres Sándor fordította. A könyvfesztivál újdonsága lesz még az orosz sakknagymester, Garri Kaszparov kötete, a Hogyan utánozza az élet a sakkot című írás.

Az Ünnepi Könyvhétre lát napvilágot két Kossuth-díjas alkotó, Gergely Ágnes és Lator László egy-egy különleges kötete, valamint John Lukacs, Amerikában élő magyar történész írása. Gergely Ágnes Tigrisláz című munkájában műfordítói tapasztalatát gyűjti össze, míg Lator Lászlótól A megmaradt világ című önéletírást adja közre az Európa Könyvkiadó, Tandori Dezső pedig szintén műfordítói munkájáról vall a Virginia Woolf fordítója voltam alcímű életmű- és stíluselemzésében.

A jövő évben emellett még számos könyvet gondoz a kiadó, így Agatha Christie-köteteket, egy J.R.R Tolkien-újdonságot, Szabó Magda könyveinek újabb kiadásait, valamint ismert és kevésbé ismert alkotók munkáit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását