2024. április 29. - Péter

Putyin nem hagyja békén a kutyáját

Vlagyimir Putyin orosz elnök Conny kutyájának még várnia kell az orosz műholdas helymeghatározó-rendszer földi berendezésére, vagy ha sürgős, akkor egy téglányi méretű és súlyú szerkezetet kell nyakában viselnie.
2007. december 26. szerda 14:44 - Hírextra

Putyin hétfőn érdeklődött megfelelő nyakörv iránt Szergej Ivanov első miniszterelnök-helyettesnél, aki jelentette neki, hogy felbocsátják az orosz Glonass-helymeghatározó műholdrendszer további három szputnyikját, és határozottan állította, hogy Conny 2008 derekán már kaphat ilyen nyakörvet. Kedden megtörtént a felbocsátás, s ezzel 18 berendezés van a helyén, ami lehetővé tenné Oroszország szinte egész területének lefedését.

Vlagyimir Popovkin, az űrhaderők parancsnoka azonban az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek a minap elmondta: ez nem jelenti azt, hogy mind a 18 egyidejűleg működik. És különben is, "a lényeg az, hogy ne ismétlődjön meg az 1997-es helyzet, amikor 24 orosz műhold keringett a Föld körül, de csak a katonák tudtak élni a lehetőséggel. Most is kialakulhat ilyen helyzet, mivel a polgári célú navigációs berendezések gyártói problémákkal küzdenek" - mondta.

Oroszországban is egyre több autós használ navigátort, de mind az amerikai GPS-rendszerrel működik. A GPS-navigátorok ára világszerte mintegy 60 ezer forintnak megfelelő összegig terjed. Az orosz illetékesek szerint a hasonló orosz berendezések ugyan az amerikai GPS, az orosz Glonass, sőt, később az európai Galileo rendszer jeleinek vételére is alkalmasak lesznek, de jóval többe kerülnek majd, mint amerikai megfelelőik.

Ám a Nyezaviszimaja Gazeta szerdai cikke szerint Conny, Putyin labradorja Glonas- navigátor helyett bízvást viselhet téglát a nyakában, egyrészt azzal sem jut messzire, másrészt az orosz fejlesztők úgy állnak, hogy ha fél éven belül elkészül egy ilyen berendezés, az "méretét, súlyát és navigációs lehetőségeit tekintve téglára emlékeztet majd" - írta a lap. A gyártó, az űrműszerek- és berendezések kifejlesztésével foglalkozó tudományos intézet illetékese szerint a Glospace elnevezésű berendezés már létezik - gyári ára 80-120 ezer forintnak felel meg - , de csak gazdasági-katonai célokra megfelelő kivitelben, a tenyérbe simuló polgári verzió még várat magára.

Magáról a Glonass-rendszerről a Nyezaviszimaja Gazeta azt írta: a jelenleg működő 13 szputnyik közül egyáltalán nem mindig van "látható" helyzetben a helymeghatározáshoz minimálisan szükséges három, s van, amikor erre akár két órát is várni kell, ez idő alatt pedig bármelyik labrador messzire eljut.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását