2024. április 25. - Márk

Zene a fenyő mellé

A karácsony utolsó napjára általában mindenkinek a könyökén jön ki a Jingle Bells, és elegünk van már a csapból is folyó különféle Télapó és hóesés témájú dalocskákból is. Aki ilyenkor nem a komolyzenébe menekül, azoknak íme egy csokor karácsonyi dallam.
2007. december 26. szerda 14:37 - Pálfi Rita
Hull a pelyhes fehér hó, Kiskarácsony, vagy akár a Vivaldi komponálta négy évszak telet idéző dallamai. Az ünnep harmadik napján néha már szükségünk van némi változatosságra. E válogatás hangsúlyozottan szubjektív, ötletébresztő célzattal készült, természetesen az adott időszakkal foglalkozó zenei művek tárháza végtelen.

Nézzünk először körbe a nagyvilágban. Sajnos ezt egy súlyos vallomással kell indítanom: kihagyhatatlannak ítéltem a Wham féle Last Christmas dalt és a hozzá tartozó videoklipet. Az igazság az, hogy az ismertebb külföldi előadók nagy része vagy túl karácsonyellenes vagy túl érzelgős irányba indulnak el a Christmas szó hallatán. A szélsőségektől pedig kímélném az olvasókat. Szóval George Michael szőke fülbevalós korszakának zenei mérföldkövét kövesse a Queen, az egyenlőség jegyében. Ők a Thank God it’s Christmas-szel írták fel magukat a listára. Ők magukért zenélnek.

Frank Sinatra kapcsán sok embernek automatikusan beugrik a süss fel nap mintájára készült Let it snow cimű sláger. A szeretet ünnepéről ennél sokkal többet énekelt, gondoljunk akár a White Christmasra, vagy a karácsony témakörhöz szorosan kapcsolódó Love and Marriage-re. Mondjuk ennyi erővel a Something stupid-ot is ide sorolhatnám. Főleg, ha Frank Sinatra estre készülnék. De nem, úgyhogy menjünk csak tovább.

Nem kifejezetten Karácsony alkalmából íródott a U2 If God will send his angels dala. Az Angyalok városa című film zenéje sok más számmal együtt kissé távoli asszociációval keveredett ide. Mint már említettem a kifejezetten az ünnepre írt nóták néhol mindenre emlékeztetnek csak magára az ünnepre nem. Ez a szám viszont inkább közelít, úgyhogy jöjjenek csak az angyalok és a karácsonyfákat ragyogja be a szeretet.

Egyértelműen a téli ünnepeket célozta meg Band Aid, az a különböző sztárokat felvonultató formáció, ami az afrikai szegények megsegítését tűzte ki céljául. Midge Ure and Bob Geldof hozta össze a csapatot a Do they know it’s Christmas/Feed the World című szám felvételéhez. A dal eredeti, nyolcvanas évekbeli verziójára húsz évvel később jött a frissítés. A Band Aid 20.0 mutatja, hogy mennyit változott a világ - az előadók és az előadásmódok - a jótékonysági akció első lemezfelvétele óta. Sajnos Afrika szempontjából nem sokat. A két dal és klip közül meg lehet választani, hogy melyik tűnik őszintébbnek, jobbnak.

A Karácsony, mint az emberiséget számvetésre és békére buzdító ünnep hatását próbálta John Lennon is erősíteni. Ennek eredménye  a  Yoko Onoval közösen felvett Happy Xmas (War Is Over), aminek mondanivalóját gyermekórussal is próbálták erősíteni. A remélhetőleg békés, családi környezetben eltöltött Karácsony alatt, néha nem rossz egy szebb, igazságosabb és békés világról álmodozni. Főleg, ha van olyan szerencsénk, hogy ezt kicsiny hatósugarú területen, de sikerült elérnünk. Mi tehetnék ehhez hozzá? Talán John Lennon nem karácsonyi, viszont rendkívül a témához illő dalát: Imagine.

És mielőtt teljesen elrugaszkodnánk a valóságtól térjük vissza a pár évvel ezelőtt a karácsonyi filmpiacra berobbanó Igazából szerelemre, és az abban elhangzott Love is all around című számra. A heves tiltakozások előtt: ez a verzió a Christmas is all around, hiszen kicserélték a "love" szót "christmas"-re. A gyártási alapelvet követve jöhetne a sorba még a Christmas in the Air, az All you need is Christmas vagy a My Christmas is your Christmas. De evezzünk inkább magyar kottákra!

A magyar válogatás talán kicsit elítélhető módon erősen mutatja az ironikusabb hangokat is. Azonban ez egyáltalán nem a Karácsony ellen értendő, hanem annak túlzásba vitele szülte az ironikusabb gondolatokat. Tehát úgy is vehetjük, hogy nem konkrétan az ünnepet kritizálja a Prosectura féle Karácsony című nóta. Viszont akárhogy is nézzük, kiválóan alkalmas az év utolsó pogózásához háttérzenének, le lehet vele mozogni a bejglik okozta súlyfelesleget.(A Télapót sértegető soroktól a hirextra.hu szerkesztősége a leghatározottabban elhatárolódik! - a szerk.)

A Kistehén által előadott Karácsonyi probléma kicsit más megvilágításba helyezi a fenyőfadíszítést: olyan gondokkal szembesülhetünk, amilyenekkel szűklátókörűségünk miatt talán eddig még soha. A dal okozta élményen emel a hozzá készült kisfilm. A Malacka és a Tahó formáció ünnepi dala, a Boldog Karácsonyt! sem mentes a rájuk jellemző finom iróniától, mindenki maga döntse el, hogy mennyit vesz magára a nótából.

A magyar sor végére tartogattunk két igazi nagyágyút: először is a Kispál és a Borz dalát, aminek a címe –bármily meglepő is, az, hogy – Karácsony. Szép, nyugis nóta, a Kispálra jellemző szöveggel. Nagyon romantikus karácsony-rajongóknak nem ajánlanám. Ők hallgassák Charlie Összeköt és összetart című számát. Ünnepi, meghitt hangulat, az énekes kellemesen rekedt hangja, és a nem túl giccsesen érzelmes szöveg. “Legyen most is ünnep a karácsony.” És talán ugyanúgy szerethetnénk egymást utána is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását