2024. május 5. - Györgyi

Csehül érzik magukat

A lakosság 70 százaléka tart a Csehországban jövőre életbe lépő átfogó reformoktól - derül ki abból a friss felmérésből, amelyet a prágai STEM közvélemény-kutató ügynökség készített a cseh közszolgálati televízió megbízásából. Az egyik leginkább szembetűn
2007. december 25. kedd 16:57 - Hírextra
Az emberek főként jelenlegi életszínvonaluk romlásától félnek. Aggodalmaikat az ügynökség szakmeberei szerint nagy mértékben a tájékozatlanság táplálja, tehát - állapítják meg - Mirek Topolánek jobbközép kormányának a közép- és alapfokú végzettségűek döntő többségével nem sikerült megértetni, elfogadtatni a reformot.

A hatvanévesnél idősebbek 90 százalékának meggyőződése: 2008-tól rosszabb lesz a soruk, mint volt eddig.

A gazdaságilag aktív lakosság egy részének ugyanakkor kedvezhet a reform, mert csökkennek a cégek adóterhei és egykulcsos lesz a jövedelemadó. Eddig négy jövedelemadó-kulcs volt Csehországban - 12, 19, 22,5 és 32 százalék -, a jövő évtől csak egy lesz: 12,5 százalék. Míg azonban eddig a járulék nélküli jövedelemből számolták ki az adóalapot, annak megállapításához 2008-tól a teljes összegből már nem számolják le a biztosítási díjakat.

Szigorítások várnak a csehekre szociális téren is. Eddig például akkor járt családi pótlék, ha a család összjövedelme nem érte el a létminimum négyszeresét, januártól azonban már csak 2,4 SZERES lesz ez a szorzó.

Ugyancsak egy sor változatást vezet be a Topolánek-kormány az egészségügyben. Vizitdíjként 30 cseh koronát kell majd fizetniük a betegeknek, ami nagyjából 290 forintnak megfelelő összeg. Ugyanennyibe kerül majd egy receptre felírt gyógyszer kiváltása. Az kórházi napidíj 90 korona, vagyis körülbelül 870 forint lesz. Az éves felső összeghatár ötezer korona (hozzávetőleg 48 ezer forint). Mentesülnek a díjfizetés alól a háromévesnél fiatalabb, krónikus betegségben szenvedők és az anyagi szükséghelyzetben lévők.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását