2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az idei év Irakban

Irakban csökkent az erőszak 2007-ben, de a megosztott társadalom megbékélése továbbra is várat magára. Az Egyesült Államok bevonta a rendezésbe Iránt, a NATO-tag Törökország belesodródott a konfliktusba.
2007. december 25. kedd 16:48 - Hírextra
Az előző évet jellemző tomboló erőszak után, 2007 elején Washington új stratégiát dolgozott ki az arab országban dúló erőszak megfékezésére. George Bush amerikai elnök januárban 28500 katonát vezényelt Irakba, hogy az ellenállás központjait felszámolják. Az amerikai hadsereg tárgyalásokat kezdett a mérsékeltebb, törzsi szerveződésű szunnita csoportokkal, amelyek a nyár végén átálltak az iraki kormány oldalára és harcot kezdtek a külföldi terroristák ellen.

Washington májusban tárgyalásokat kezdeményezett Iránnal, melynek eredményeképpen a Muktada Asz-Szadr vezette Mahdi Hadserege nevű Irán-barát szervezet beszüntette támadásait a szunnita lakosság ellen. A felekezeti mészárlások egyik fő felelősének tartott csoport tűzszünete, és a több mint 80 ezer szunnita fegyveres átállása viszonylagos békét teremtett, novemberre harmadára csökkent a különböző támadások áldozatainak száma.

Az amerikai elnök által végrehajtott stratégiai váltás éles kritikát váltott ki az ellenzéki, demokrata többségű kongresszusban. Az amerikai csapatok kivonását sürgető képviselők szerint Bush képtelen megoldani az iraki válságot, ezért az átállt szunnita fegyvereseknek fizetett 300 dolláros, mintegy 55 ezer forintos zsolddal csak megvásárolja a békét. A megbékélést garantáló iraki törvények továbbra is késnek a demokraták szerint, ennek oka, az amerikai ellnezék szerint, elsősorban Núri al-Máliki iraki kormányfő tehetetlensége.

A szunnita lakosság által sürgetett, a Szaddám Husszeinhez hű Baath párt volt tagjait rehabilitáló törvény végrehajtása késik, ahogy az olajjövedelmek elosztásátról szóló rendelkezésben sem sikerült egyezségre jutni az iraki parlamentben. Továbbra sem tudni, hogy az Irak északi részén élő kurdok mekkora függetlenséget élveznek majd a háború utáni Irakban. Az iraki parlament munkáját tovább nehezíti, hogy a politikai nézeteltérések miatt gyakran kivonulnak az ülésről a különböző képviselőcsoportok.

Az iraki lakosság életminősége változatlan volt az elmúlt évben, akadozik a víz- és áramellátás, az országban járványok puszítanak, a lakosság többségének nincs állandó jövedelme. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint az utóbbi hónapokban tapasztalható javuló közbiztonság miatt több mint 50 ezer iraki tért haza elhagyott otthonába. Független civilszervezetek szerint ennek oka elsősorban az, hogy a szomszédos Szíria és Jordánia megszigorította a menekültek befogadására vonatkozó szabályokat. Az iraki kormány adatai szerint több mint négymillió iraki hagyta el otthonát, a 2003-as szövetséges megszállás óta.

2007 volt a legvéresebb év az Irakban állomásozó amerikai haderő számára, több mint 900 amerikai katona vesztette életét idén az arab országban. Az iraki kormány novemberben megállapodott Washingtonnal, hogy 21500 amerikai katonát kivonnak az országból 2008 közepéig, így 130 ezerre csökken a megszálló csapatok létszáma. Lengyelország és Nagy-Britannia is bejelentette, hogy jövőre kivonja csapatait Irakból, London decemberben átadta Bászra tartomány felügyeletét az iraki hadseregnek, ezzel már 9 iraki tartomány került a bagdadi kormány közvetlen ellenőrzése alá.

Az iraki konfliktus elmúlt éve változásokat hozott a környező országokban is, Irán 30 év után először, közvetlen tárgyalásokat kezdett Wahingtonnal a felekezeti háború felszámolásának lehetőségéről, miközben George Bush többször azzal vádolta a perzsa államot, hogy támogatja az amerikaiak ellen harcoló iraki csoportokat. A török parlament felhatalmazása alapján decemberben iraki területeket támadott a török hadsereg, mert Ankara szerint onnan szervezi támadásait a kurd autonómiáért küzdő illegális csoport, a Kurd Munkáspárt. A török beavatkozás diplomácia válsághoz vezetett Washington és Ankara, Ankara és Bagdad között is. Washington szerint a török lépés érthető, de a konfliktus kiszélesedéséhez vezethet.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását