2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az utolsó izomautó

A General Motors legújabb Corvette ZR-1-es sportkocsija lehet az utolsó amerikai izomautó. Az új üzemanyag-takarékossági normák kihalással fenyegetik a nagy teljesítményű személygépkocsikat.
2007. december 25. kedd 11:20 - Hírextra
A GM a januárban századik születésnapját ünneplő detroiti autószalonon mutatja be a közönségnek minden idők leggyorsabb utcai Corvette-jét, a 620 lóerős ZR-1-est. A gyári adatok szerint a 6,2 literes szuperfeltöltött V8-as motor 200 mérföld/órás (320 kilométer/órás) sebességgel röpítheti az utcai használatra szánt autót.

Tadge Juechter, a Corvette fő fejlesztőmérnöke attól tart, hogy a ZR-1-es az utolsó mohikán, a GM a jövőben ugyanis teljesen leállíthatja a nagy teljesítményű sportkocsik fejlesztését a napokban elfogadott új szabályozás miatt.

George Bush elnök a múlt héten írta alá azt a történelminek nevezett energiaügyi törvénycsomagot, amely több mint három évtizede először rendelkezik az üzemanyag-fogyasztási normák szigorításáról. A törvény 40 százalékos javulást jelöl ki: a személygépkocsik és könnyű teherautók átlagos fogyasztása 2020-ban már nem haladhatja meg a 35 mérföld/gallon (6,7 liter/100 kilométer) értéket.

"A veszélyeztetett fajok közé kerülhet" - fogalmazott Juechter, amikor az izomautók jövőjéről kérdezték. A jelenlegi csúcs-Corvette, az 505 lóerős ZO6-os városban 15 mérföldet képes megtenni 1 gallon benzinnel, országúton 24-et (ez 15,6, illetve 9,8 literes 100 kilométerenkénti fogyasztásnak felel meg).

Aaron Bragman, a Global Insight autópiaci szakértője szerint viszont korai még kihalásról beszélni. Úgy látja, hogy a Corvette-nél cseppet sem takarékosabb, rendkívül népszerű Chevrolet kisteherautók gyártását a GM nem fogja feladni az új szabályozás miatt. Az amerikaiak nagyméretű, erős, jópofa kocsikra vágynak - mondta. Véleménye szerint a Corvette-ekbe kisebb teljesítményű, esetleg elektromos motorok kerülnek, de nem tűnnek el a piacról.

Az izomautók sorsa tehát bizonytalan. Annyi azonban bizonyos, hogy a könnyített, szénszálas karosszériaelemekből készült, elöl 19, hátul 20 colos kerekeken futó ZR-1-est jövő nyártól, mintegy 100 ezer dollárért lehet majd megrendelni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását