2024. április 29. - Péter

Mikor hívjuk a segélyvonalat?

Karácsonykor csökken, január első két hetében azonban jelentősen megnő a lelki elsősegély-hívások száma. Ennek oka, hogy ünnepekkor felfokozott a várakozás, ám az új év elején a csalódott, magányos, főleg idős emberek a lelki elősegélyszolgálathoz forduln
2007. december 24. hétfő 06:59 - Hírextra
Karácsony előtt kissé megnő a hívások száma, a szolgálatokhoz fordulók többsége emberi kapcsolatai miatt kér segítséget - mondta a Független Hírügynökségnek Morassi Ákos, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) ügyvezető igazgatója. Hozzátette: nem jellemzőek azok a hívások, amelyek arról szólnak, hogy a telefonáló azért feszült, mert nem tudta megvenni szeretteinek a kívánt ajándékot.

Az ünnepek alatt tele vannak az emberek reménnyel, ezért ilyenkor a szolgálatok az átlagnál kevesebb hívást kapnak - mondta az ügyvezető. Viszont azok, akik csalódnak várakozásaikban - például azért, mert senki nem kereste fel őket az ünnepek alatt -, szilveszter után mélypontra kerülhetnek. Ez az oka, hogy januárban az átlagnál másfélszer többen telefonálnak - tette hozzá.

A szövetséghez országosan 30 telefonszolgálat tartozik. Évente 350 ezer hívási kísérlet érkezik hozzájuk, ezek közül 90-100 ezer a sikeres. Ez amiatt van, hogy sokan még azelőtt leteszik a kagylót, mielőtt a lelki elsősegély szolgálat válaszolna a hívásra, illetve a krízisidőszakban - késő délutántól hajnal 2-ig - gyakran foglalt a vonal. Ráadásul sokszor próbálják a LESZ ingyen hívható zöld számát, a 06-80-505-505-öt mobilról hívni, de ezt egyelőre csak vonalas készülékről lehet. Morassi Ákos elmondta: azért így is naponta átlagosan körülbelül 100 embernek tudnak segíteni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását