2024. május 5. - Györgyi

Halloween Oroszföldön?

A moszkvai iskolákban nem megengedhető a Halloween - erre hívta fel az oktatási intézmények vezetőinek figyelmét az önkormányzat művelődési osztálya és a moszkvai terület oktatásügyi minisztériuma.
2007. november 1. csütörtök 07:08 - Hírextra
Az önkormányzat illetékes sajtósa a rendelkezést azzal indokolta az Interfax hírügynökség kérdésére, hogy a Halloween vallási elemeket hordoz, s ez ellentmond az állami intézményekben folyó oktatás jellegének. - "Mindez romboló hatással van a tanulók lelki és erkölcsi egészségére" - tette hozzá.

A döntés az orosz tudományos akadémia család és a neveléstudományi kutatóintézete, valamint más tudományos intézetek ajánlásai alapján született.

A moszkvai terület oktatási minisztériumának illetékese viszont azt mondta: a hatóság amellett van, hogy az iskolai ünnepeket Oroszország népei kultúrájának alapvető értékeivel összhangban tartsák meg. Rövidebben így fogalmazott: "Ez nem a mi ünnepünk".

Az orosz ortodox egyház már nem egyszer szót emelt a Halloween oroszországi ünneplése ellen. A moszkvai patriarchátus külső egyházi kapcsolatokkal foglalkozó osztályának vezetője ezt azzal indokolta, hogy "az e naphoz kötődő rítusok arra tanítják az embereket, hogy a gonosznak adni kell valamit és meg kell békélni, sőt, együtt kell működni vele ahelyett, hogy harcolnának a gonosz ellen és tagadnák azt, ahogyan az orosz ortodox egyház tanítja". Az orosz ortodox egyháznak egyébként szinte ugyanebben az időpontban van egy egészen hasonló ünnepe.

A moszkvai magániskolákban demokratikusabban közelítik meg a dolgot: egy magánlíceum igazgatója például arról számolt be, hogy azok a gyerekek, akik ünnepelni akarták Halloweent, faliújságot szerkesztettek az ünnepre, de akadtak tanulók, akik ellenezték a dolgot azzal, hogy ez az ünnep ellentmond az ortodox tanoknak.

Oroszországban tíz évvel ezelőtt kezdték ünnepelni a Halloweent, eleinte főleg éjszakai klubokban, ahová a fiatalok ilyenkor kosztümöt öltve mentek el.

A BBC brit közszolgálati műsorszóró orosz honlapján feltett kérdésre a válaszolók több mint 45 százaléka úgy vélekedett, hogy a Halloweent nem kell ünnepelni Oroszországban, mert "ez nem a mi ünnepünk", s 35,5 százalék találta úgy, hogy minél több az ünnep, annál jobb.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását