2024. június 13. - Antal, Anett

Karácsonyi megbékélést vár el alattvalóitól a belga király

II. Albert belga király egységre szólította fel hétfőn karácsonyi beszédében az ország francia és flamandajkú lakosságát. "Létfontosságú, hogy újraélesszük a kapcsolatokat minden szinten közösségeink és régióink között"- hangsúlyozta az uralkodó. Hozzátet
2007. december 24. hétfő 19:05 - Hírextra
A két nagy nyelvcsoport politikusai, a franciák és a flamandok immár hat hónapja képtelenek kormányt alakítani. Belgiumban egyébként német nyelvű kisebbség is él. A vita oka, hogy nem tudnak megegyezni a honatyák arról, mennyi szövetségi hatáskört ruházzanak át a régiókra. A gazdagabb és fejlettebb flamand vidék nagyobb beleszólást követel a regionális ügyekben. A király pénteken nevezte ki az ügyvezető kormány élére az eddigi miniszterelnököt, hogy amíg nem zárulnak le a koalíciós tárgyalások, addig is működjön az állam.

II. Albert fontosnak nevezte, hogy "elsősorban a fiatalok ismerjék meg a másik közösség nyelvét". Hozzátette: " ez olyan civil kötelezettség is, amelyet túl sokáig elfelejtettünk. Alapvetően fontos, hogy a közösségeink polgárai megértsék egymást és tiszteljék".

Az elmúlt hónapokban többször is napvilágot látott olyan hír, hogy az 1830-ban függetlenné vált királyság napjai meg vannak számlálva. A flamand régióban egyre erősebb az a törekvés, hogy az ország szakadjon ketté. Ezt a franciák többsége azonban ellenzi.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását