2024. április 23. - Béla

Agyvérzés vérnyomáscsökkentőtől?

Egy most megjelent vizsgálat szerint egy Amerikában forgalmazott erélyes koleszterincsökkentő, a Lipitor szedése során megnő a kockázata az agyvérzésnek, ha valaki korábban már szélütést szenvedett. A vezető ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte
2007. december 23. vasárnap 15:10 - Hírextra
A vizsgált személyek fele véletlenszerű elrendezés szerint vagy megfelelő adagban szedte a koleszterincsökkentő gyógyszert, vagy hasonló, de hatóanyagot nem tartalmazó tablettát (placebót) kapott. A SPARCL betűszóval jelölt, hatalmas nemzetközi tanulmány valamennyi résztvevőjének korábban előfordult már hat hónapon belül valamilyen agyi történése. A vizsgálatba bevont betegeknek semmiféle, kimutatható szívbetegsége nem volt.

A Lipitort szedő betegeknek a vizsgálati idő alatt a szívroham vagy az ismétlődő szélütés kockázata 16 százalékkal csökkent, de az adatok további értékelése azt mutatta, hogy az agyi vérzés esélye viszont 2,3 százalék volt, míg a placebócsoportban ez csak 1,4 százaléknak bizonyult, ami statisztikailag jelentősnek számít.

Goldstein hangsúlyozta, hogy az eredmények hátterében egyéb tényezők is lehetnek: magasabb életkor, már előzőleg is vérzéses szélütés, több férfi volt ebben a csoportban és többeknek volt magas vérnyomása, mint a másik csoport tagjainak. Tény, hogy a normális vérnyomásúakhoz képest a magasvérnyomásos betegek agyvérzésének hatszorta nagyobb a kockázata.

A koleszterincsökkentő adása általában csökkenti a szívroham és az agyi események kockázatát, de kutatók az új eredmények figyelembe vétele után úgy érzik, hogy ha a betegnek már volt agyvérzése, az orvosnak és páciensének együtt kell döntenie: érdemes-e kockáztatni a Lipitor-kezelést. A gyógyszer adása mellett szól, hogy a legújabb adatok szerint a készítmény a betegekben vesevédő hatásúnak is bizonyult.

Sajátos egybeesés, hogy ezekben a napokban a Wall Street Journal egy olyan jogi folyamatról számolt be, melyben a Lipitort gyártó Pfizer céget egyik volt munkatársa azzal vádolta: korábban a gyógyszergyár hatalmas reklámhadjárattal félrevezette az orvosokat, éppen a koleszterincsökkentő fokozott terjesztése érdekében.

Jesse Polansky, aki 2001 és 2003 között dolgozott a gyárnál, azt vallotta, hogy azért távolították el az állásából, mert kifogásolta a gyógyszerekkel kapcsolatos, túlságosan rámenős marketingeszközök alkalmazását. "Orvosok ezreit vette rá arra, hogy a Lipitort betegek millióinak írják fel, akiknek arra a gyógyszerre nem is volt szüksége" - vádolta egykori munkaadóját Polansky.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

2007. december 24. 10:21
"Sajátos egybeesés, hogy ezekben a napokban a Wall Street Journal egy olyan jogi folyamatról számolt be, melyben a Lipitort gyártó Pfizer céget egyik volt munkatársa azzal vádolta: korábban a gyógyszergyár hatalmas reklámhadjárattal félrevezette az orvosokat, éppen a koleszterincsökkentő fokozott terjesztése érdekében."

Ha a cikkben koleszterincsökkentőről van szó, hogy lett belőle vérnyomáscsökkentő a címben? Az egy másik gyógyszer.
2007. december 24. 10:15
Ez a cím nálam is majdnem agyvérzést okozott.
Az egész cikk a koleszterinről, és egy koleszterincsökkentő gyógyszerről szól, amit más néven , de a magyarok százezrei is szednek, azonos hatóanyaggal.
SEMMI KÖZE A VÉRNYOMÁSHOZ!. A kedves cikkíró, talán megnézhetné a neten, mielőtt hülyeséget ir. Csak be kell ütni a gugliba, a kulcsszavakat.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását