2024. április 28. - Valéria

Németország ünnepli az exkancellárt

Az NSZK-t 1974 és 1982 között irányító Helmut Schmidt december 23-án ünnepli 89. születésnapját. Nyugat-Németország ötödik kancellárja a mai napig a legnépszerűbb ex-kormányfő az országban. Helmut Schmidt 1918. december 23-án Hamburgban születetett. 1937-
2007. december 23. vasárnap 15:17 - Hírextra
A Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) a háború után csatlakozó politikus államigazgatási és közgazdasági diplomával a zsebében 1953-ban lett a bonni Bundestag tagja. Országos hírnévre a 60-as évek elején tett szert Schmidt, amikor Hamburg belügyi szenátoraként aktívan kivette részét a Hanza-városban több száz emberéletet követelő árvíz elleni küzdelemben. 1969-től nyugatnémet védelmi miniszter, majd a pénzügyi tárca felelőse. Willy Brandtól (SPD)1974-ben vette át a kancellári tisztséget, melyet nyolc év után volt kénytelen átadni Helmut Kohlnak (CDU).

A hamburgi Stern magazin aktuális felmérése szerint a vasárnap 89. születésnapját ünneplő, - szabadidejében örömmel sakkozó és zongorázó - erős dohányos Helmut Schmidt Németország legnépszerűbb, még élő ex-kormányfője.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását