2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Tilos a házi feladat a szünetben

Megtiltották Bukarestben a tanároknak, hogy házi feladatot adjanak a diákoknak a szombaton kezdődő téli vakáció idejére - ez az egyik konkrét intézkedés, ami Romániában született annak érdekében, hogy csökkentsék a tanulók iskolai terheltségét.
2007. december 22. szombat 10:46 - Hírextra

A határozatnak azonban egyelőre nem örülhet valamennyi diák, mert a román oktatási minisztérium irányítása alá tartozó bukaresti tanfelügyelőség döntése értelmében csak a fővárosi nebulók tölthetik majd szabadabban két hetes téli vakációjukat.

Stelian Fedorca főtanfelügyelő saját tapasztalatára alapozta a döntés indoklását. Esténként ugyanis ő maga szokott segíteni a házi feladatok megoldásában gyermekének, aki viszont - mint mondta - sokszor annyira fáradt, hogy figyelni se tud arra, amit magyaráz.

Az úttörő döntést valószínű nem veszik zokon a főtanfelügyelő felettesei, ugyanis maga Cristian Adomnitei oktatási miniszter is szorgalmazza a diákok tehermentesítését.

Ennek szellemében dolgozták ki ugyanis a héten közvitára bocsátott új közoktatási törvénytervezetet, amely 3-tól 18 évig teszi kötelezővé az oktatást. Ez az elképzelés egyebek mellett az óraszámcsökkentés célját szolgálja.

A miniszter élesen bírálta, hogy a diákoknak naponta hat-hét órát kell tölteniük az iskolában, majd utána több órán át a házi feladatok megoldásával kell megbirkózniuk. Elfogadhatatlan szerinte, hogy a tinédzsereknek többet kell dolgozniuk, mint a napi nyolc órás munkaprogramhoz szokott felnőttek többségének.

A minisztérium a tanterveket szeretné szellősebbé tenni úgy, hogy a diákoknak naponta körülbelül csak öt órájuk legyen. A házi feladatokat nem szüntetnék meg, de az elvárás az, hogy az iskolai órák alatt a diák alaposan megértse a megoldásuk lényegét, hogy otthon kevés erőfeszítéssel és rövid idő alatt legyen túl rajtuk sikerrel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását