2024. április 28. - Valéria

Változások Zimbabwei-ban

Elvesztette parlamenti többségét az eddigi zimbabwei kormánypárt a múlt hét végi általános választások eredményeként - jelentette be szerdán a központi választási bizottság.
2008. április 3. csütörtök 02:29 - Hírextra
A dél-afrikai országban múlt szombaton tartottak törvényhozási választásokat, a szavazatszámlálás nehézkesen haladt, s felmerült a gyanú, hogy előre kitervelt, tömeges választási csalás lehet a háttérben.

A választási bizottság által szerdán közzétett, a 210-ből 199 parlamenti helyre vonatkozó részeredményekből mindazonáltal kitűnik: a Robert Mugabe államfő vezette Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió - Hazafias Front (ZANU-PF) ezúttal nem szerzett abszolút többséget a törvényhozásban. Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) párt ugyanis 96 képviselői helyhez jutott, a párt egyik szakadár frakciója pedig 9 mandátumhoz, s egy független jelöltet szintén képviselővé választottak.

Ily módon az MDC és szakadár frakciója a képviselői helyek felét szerezte meg, a független honatyával együtt pedig már birtokolja a kormányalakításhoz minimálisan szükséges 106 mandátumot a 210 fős törvényhozásban.

A ZANU-PF 93 - más jelentés szerint 94 - képviselői helyet nyert el a zimbabwei parlamentben.

A választási bizottság továbbra sem közölt viszont adatokat a parlamenti választásokkal egy időben tartott elnökválasztásról, amelyen az országot 1980 óta irányító 84 éves Mugabe immár hatodik elnöki megbízatásáért szállt harcba.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását