2024. május 8. - Mihály

Pöfékelni tilos - legalábbis Németországban

Január 1-től újabb 8 németországi régióban, köztük a tartományi jogú Berlinben lesz tilos a dohányzás a közintézményekben és éttermekben. A Német Hotel és Vendéglátó Szövetség pénteken a karlsruhei alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük a szigorítás
2007. december 21. péntek 12:55 - Hírextra
A német alsóház, a Bundestag még 2005 tavaszán elfogadta az egészségügyi prevenciós törvényt. Ennek értelmében fokozatosan szigorodnak Németországban a dohányzásra vonatkozó szabályozások. Februárban további tartományok is csatlakoznak a tilalomhoz, amely komoly pénzbírsággal bünteti a füstölést.

Az aktív és passzív dohányzásnak az Európai Unió legnépesebb államában havonta átlag 10 ezer halálos áldozata van. Az éves nemzetgazdasági kárt 20 milliárd euróra becsülik: ez az összeg jóval meghaladja az adóbevételeket. Az egészségügyi szakemberek már régen kongatják a vészharangot, mert míg az összlakosság körében mérséklődött a dohányosok aránya, a fiatalkorúak egyre többet gyújtanak rá.

Pénteken a karlsruhei alkotmánybírósághoz fordult panaszával a Német Hotel és Vendéglátó Szövetség. Szerintük a dohányzásra vonatkozó szigorítások nem összeegyeztethetők az alkotmányban garantál "foglalkozási- és magántulajdonra vonatkozó" törvényekkel. Magyarán a vendéglátók érdekvédelmi tömörülése megkérdőjelezi, hogy - egészségügyi megelőzés okán - az állam belszólhat-e abba, hogy ki, mit csinál a tulajdon négy fala között, mégha az étterem is. Sok kritika éri a németországi szigorítást azért is, mert a "sarki kocsmára", a bárokra nem vonatkozik és egyelőre nem terked ki Németország valamennyi régiójára.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását