2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nagy karácsonyi zabálás

Asztali örömök nélkül nem az igazi a magyar ünnep. Jó előre készülnek a családok, hogy megadják a módját a karácsonynak, szilveszternek és újévnek. Hagyományos étkek és italok kerülnek az asztalra, régóta áhított, finom falatok kerülnek terítékre.
2007. december 21. péntek 10:11 - Hírextra

Az ünnepeknek olykor böjtjük is van.
- Ezt akár szó szerint érthetjük - kap a mondaton Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke. - Ugyanis az ünnep alkalmával kontroll nélkül össze-vissza evők, ivók az ünnep utáni hétköznapokon megbűnhődik könnyelműségüket. Nem csak azért, mert rossz közérzettel, esetleg gyomorrontással kezdik az új napot, hanem mert könnyen fel is szednek pár kilót, amit később nem könnyű leadni. A dietetikus sem olyan szőrös szívű, hogy eltiltaná az ünnepi asztaltól mindazokat, akik egész évben mértékletesen, ésszerűen táplálkoznak, csupán óvatosságra int mindenkit, mert az biztos, hogy a nagy jóllakások utóhatását kompenzálni kell.

Ünnep idején legcsábítóbb talán a sokféle édesség. A szaloncukortól a drága csokoládékig, a krémes tortáktól a sokféle beigliig terjed a skála. A csokoládét előszeretettel fogyasztják a gyerekek, ami nem is baj, ha nem étkezés helyett, hanem étkezés után teszik, hiszen a jó minőségű csokoládénak sok kiváló tulajdonsága van. Összetételére következtetni lehet a csomagoláson lévő címkéről, ami megfelelő információt nyújt a szénhidrát, zsír, fehérje tartalmáról, a benne rejlő kalóriaértékről. Desszertnek fogyasztva kedvező a hatása, könnyen emészthető, boldogságérzést okoz, antioxidáns hatású és még a bőrt is szépíti. Túlzott fogyasztása viszont egyértelműen káros, a fogyasztásával megemelkedett vércukorszint egy idő után hirtelen leesik, fáradtság tör az emberre, tehát az édességdömping mindenképpen kerülendő.

A dió, mogyoró, mandula is jótékony hatású. Ásványi anyagokban mindegyik gazdag, sok káliumot, magnéziumot, kalciumot tartalmaznak, tisztán tartják az ereket. A halfogyasztás jótékony étrendi hatása pedig már közismert, főként a magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető busa, amur, süllő, hekk, tőkehal ajánlott. Sokféle hazai és egzotikus gyümölcs kapható, zöldségek is sorakoznak már a tél ellenére a piaci árusok polcain, tehát van választék egészséges nyersanyagokból, ilyenkor sem szükséges feltétlenül a zsírdús húsokat előnyben részesíteni.

A diétára szorulók, cukorbetegek, magas vérnyomásban, vesebetegségben, szív - és érrendszeri bajokban szenvedők fokozottan veszélyeztetettek, nekik az előírt diétát ünnepek idején is tartaniuk kell.

A dietetikus azt ajánlja, ha "kirúgtunk a hámból", vagyis túlettük magunkat, akkor később mindenképpen kímélő kosztra kell váltani, ügyelve a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is, ami legjobb, ha víz, vagy tea. A keksz, a főtt burgonya is jó szolgálatot tehet a megterhelt gyomor rendbehozatalára. És ne feledkezzünk meg a mozgásról sem. Az ünnep nem csak evésről és ivásról szól, meg lazsálásról. Ilyenkor van alkalom közös programok szervezésére, kirándulásra, sétákra, sportolásra, hogy az energia felvétele és leadása ilyen módon egyensúlyba jöjjön.

Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos is az ünnepi örömökbe keveredő ürömre figyelmeztet. Nem is gondolnánk, hogy a közönséges és kedvelt mikulásvirág tele van méreggel. Az Erzsébet Kórház főorvosa elmondja, hogy "kutyatej"-szerű fehér nedve mérgező, irritatív hatást vált ki. A népszerű, díszítésre használt fagyal és fagyöngy is tartalmaz káros anyagokat, éppen ezért ezektől a kicsi gyerekeket mindenképpen távol kell tartani, csakúgy, mint a műhó spray-tól, ami allergén anyagot tartalmaz, és asztmás rohamot idézhet elő.

A túlevésről még azt is megtudjuk, hogy akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat, a teltségérzet és a gyomorrontás pedig általános következménye a fegyelmezetlenségnek.. Az ételtől és italtól keletkező "másnaposság" kezelésére az egészségügy nincs felkészülve. Mindenkinek önmagának kell kúrálni magát, ha ilyen helyzetbe kerül. Vannak különféle házi praktikák, amelyek egyesek számára beválnak, másoknak nem, ilyen a tej, mások a szénsavas ital kortyolgatására esküsznek, a kávé azonban biztosan nem tesz jót, mert szintén irritálja a gyomrot.

Sajnos sokan abban a tévhitben élnek, hogy az ünnep kötelező kelléke a szeszes ital, az alkohol, mert az a jókedv záloga. Jó minőségű szeszesital mértékkel, kulturáltan történő fogyasztása nem elítélendő, de szigorúan csak 14 éves kor felett. Az ünnep alkalmával sem lehet engedményt tenni, gyerek nem pezsgőzhet, szeszből egy cseppet se adjunk!

A toxikológia ilyenkor felkészül a normális forgalmának a duplájára. A páciensek azok, akik nem figyelnek időben az intő, óvó szóra, hanem mértéktelenül belevetik magukat az ünnepi lakmározásba, italozásba, esetleg még a kábítószert is kipróbálják az ünnep "tiszteletére." Nem árt meggondolni milyen veszélyeknek tesszük ki magunkat, ha nem a mértéket tekintjük a legfőbb értéknek, - egészségünk, emberi méltóságunk megőrzése érdekében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását