2024. május 8. - Mihály

Megújul a pápa magazinja

A lap grafikai arculatának korszerűsítésével és új munkatársak bevonásával reméli megállítani az olvasók számának rohamos fogyatkozását Giovanni Maria Vian, a Vatikán újságja, a L,Osservatore Romano új főszerkesztője.
2007. december 21. péntek 17:16 - Hírextra
A római születésű, 55 éves egyháztörténész, publicista az olasz fővárosban működő La Sapienza állami egyetem professzora, aki emellett az olasz katolikus napilap, az Avvenire kommentátoraként is közismert. Kutatási területei közé tartozik a korai kereszténység mellett a legújabb kori pápaság.

Egyebek között ő gondozta Nagy Szent Atanáz (296-373) egyházatya, görög egyházi író Magyarázatok a zsoltárokhoz (Expositiones in Psalms) című művének kritikai kiadását, 1976 óta tudományos tanácsadó az Enciclopedia Italiana intézet mellett, 1999 óta pedig a pápai történészbizottság tagja.

"Az Osservatore Romano a pápa újságja, de mi nem vagyunk az egyház hivatalos szócsöve. Egy csapat vagyunk, és egy terv szolgálatában akarunk állni: növelni akarjuk a pápa napilapjának olvasótáborát" - mondta Vian, aki az újságot 23 éven át irányító, 76 éves Mario Agnest váltotta a főszerkesztői székben. "A lapot ma újságírók, diplomaták és nevelők olvassák. Azt gondoljuk, hogy egy újfajta orgánummal, az "eszmék lapjával" sok olyan olvasó érdeklődését felkelthetjük, aki a társadalom fejlődésére különböző módon hatással lehet" - tette hozzá a Prima Comunicazione című médiamagazinnak adott interjúban.

Az új főszerkesztő új munkatársakat alkalmazott, köztük több nőt és nem keresztényeket is, 2008-tól pedig a lap grafikai arculatában is változtatásokat hajt végre. Nyolcra csökkentik az oldalak számát, kevesebb lesz a cím, de nagyobb fotókat tesznek közzé, amelyek színesek is lehetnek.

Vian az internetes honlap lehetőségeit is jobban ki akarja aknázni. Eddig a honlapot böngészők csak egy "kirakatoldalt" találtak, hamarosan azonban az összes lapoldalra betekintést nyerhetnek.

Kevesebb lesz az Olaszországról szóló jelentés, és több külföldi anyagot találnak. "Olaszország természetesen fontos egy olyan lap számára, amely szinte kizárólag olasz nyelven jelenik meg. Mi azonban a Vatikán, nem pedig Olaszország álláspontját ismertetjük. A Szentszék számára Olaszország fontos, de nem jobban, mint a többi ország, amelyeket figyelemmel szeretnénk kísérni" - mondta az Osservatore Romano új főszerkesztője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását