2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Hiába éhezett a pap

Feladta pénteken 23 nappal ezelőtt megkezdett éhségsztrájkját egy brazil katolikus püspök azt követően, hogy Luiz Inácio Lula da Silva államfő bejelentette: megvalósítják hazája egyik legnagyobb folyóelterelési programját.
2007. december 21. péntek 17:20 - Hírextra
Luiz Flavio Cappio tiltakozásával meg akarja akadályozni a programot: Latin-Amerika negyedik legnagyobb folyója vizének elterelését, mondván, hatalmas környezeti károkat okozna, ha megvalósítják az elképzelést.

A Sao Francisco folyóból egy 700 kilométer hosszú csatornarendszeren keresztül akarnak vizet eljuttatni az ország északkeleti részén fekvő falvak főként mezőgazdaságból élő lakosságának. A brazil kormány azzal érvel, hogy a 2 milliárd dolláros költségvetéssel megépülő csatornarendszerrel 12 millió ember életét könnyítenék meg. A brazil államfő teljes mértékben támogatja a programot, leginkább azért, mert a víz azon térség embereit segítené, ahol Lula da Silva is született.

Luiz Cappio püspök úgy döntött, hogy "befejezi az éhezést, de a harcot nem adja fel" - közölte pénteken Adriano Martins, a püspök titkára. A 61 éves egyházi méltóság november 27-én kezdte meg éhségsztrájkját, hogy feltartóztassa a program megvalósítását, mondván, az túlságosan drága és sokkal inkább a gazdag földtulajdonosok, mint a szegény parasztok élvezhetik hasznát. Környezetvédők attól tartanak, hogy a folyóelterelés káros hatással lesz a halak vonulására, a folyó hajózhatóságára és a folyó térségének teljes természetvilágára.

A brazil legfelső bíróság szerdán megmásította egy szövetségi bíró múlt heti végzését, amely leállíttatta a márciusban megkezdődött építkezést, mivel kérdőjelesnek találta a kormány fennhatóságát az építkezés területei és a vízhasználat fölött. A legfelső bíróság elutasította a program környezetvédelmi engedélyezése ellen benyújtott összes panaszt is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását