2024. május 3. - Tímea, Irma

Lehet mobilozni a repülőn

Többé már a repülők fedélzete sem lesz mentes a mobiloktól, francia források szerint ugyanis az Air France légitársaság az sms forgalom engedélyezését tervezi nemzetközi járatain.
2007. december 21. péntek 08:57 - Hírextra

A francia vállalat az első légitársaság lenne, amely szabad folyást engedne a rövid szöveges üzenetek légtérbeli áramlásának. "Jelenleg az sms-ek és a képüzenetek küldését tesszük lehetővé" - nyilatkozta az Air France egyik szóvivője Párizsban. "Az, hogy a későbbiekben a telefonbeszélgetéseket is engedélyezzük-e, az utasaink reakciójától függ" - fűzte hozzá.
A szolgáltatással egyelőre a 123 utast befogadó és európai célpontokra közlekedő A318-as típusú gépeken áll elő a francia légitársaság. Az árak a mobilszolgáltatóktól függően alakulnak, általában a külföldre irányuló díjszabás van érvényben. Az üzeneteket egy, a fedélzeten lévő jeladó továbbítja, anélkül hogy akadályozná repülőgép működését.

E technológia 3 ezer méteres magasság felett kiküszöböli az interferencia kockázatát a repülőgépek fedélzetén történő mobilhasználat esetében oly módon, hogy a fedélzeten elhelyezett hálózati egység blokkolja a földről érkező jeleket. A telefonkészülékek csak a repülőgépen elhelyezett alacsony frekvenciájú, az egész fedélzetet behálózó mini átjátszóállomással lépnének kapcsolatba, ez egy műholdra továbbítaná a jeleket, amelyeket e közvetítő útján észlelne a földi mobilhálózat.

Az Európai Unió az ősszel az új technológia használatának engedélyezését ajánlotta tagállamainak.
Jelenleg tilos mobiltelefont használni a repülőgépek fedélzetén, mert a készülékek bizonyítottan zavarják a fedélzeti kommunikációt és a repülőgépek navigációs rendszerét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását