2024. április 19. - Emma

Hegyeshalomban is ünnepeltek

Magyarország schengeni csatlakozása fontos állomás az európai egységesülés és a történelmi magyar nemzet belső kohéziójának megerősítése útján - mondta éjfél előtt néhány perccel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a schengeni határnyitó ünnepségen a hegyesha
2007. december 21. péntek 08:15 - Hírextra

Éjfélkor Göncz Kinga külügyminiszter, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter leemelte az utolsó határőrsorompót a tartóoszlopról a nagy számú közönség ovációja és tapsa közepette. Az ünnepi pillanat hangulatát tűzijáték emelte, majd felhangzott Beethoven Örömódája és a magyar Himnusz.

Gyurcsány Ferenc ünnepi köszöntőjében hangoztatta: Magyarország az Európai Unió demokratikus és szabad közösségének egyenjogú tagjává lett.

"Mi, magyarok ugyanazokat az értékeket, ugyanazokat a szabadságjogokat élvezzük és gyakoroljuk, mint európai polgártársaink" - mondta.

A kormányfő fogalmazása szerint a schengeni csatlakozással nemcsak az európai belső határok omlanak le, hanem azok is, amelyek a XX. században a korábban egységes magyar nemzetet szétszakították.

Göncz Kinga külügyminiszter köszöntőjében rámutatott: a schengeni csatlakozás nagy szabadságfokot ad, de új kötelezettséget is jelent, hiszen Magyarország lesz felelős az unió külső határainak őrzéséért. Mint rámutatott: biztonságot kell nyújtani a schengeni zónán belül élőknek, mégpedig úgy, hogy közben a kapcsolattartás lehetőségét is megteremtsük azoknak, akik a magyar közösséghez tartoznak ugyan, de a schengeni térségen kívül élnek.

Erik Buxbaum, az osztrák rendőrség közbiztonsági főigazgatója úgy vélekedett: a magyar rendőrség kiváló teljesítményt nyújtott a schengeni kötelezettségek teljesítése során. Az osztrák szakember annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a térség nemcsak a szabadság, hanem a biztonság övezete lesz és marad is.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter köszöntőjében kiemelte: a csatlakozás napjától egy kicsit több Európa lesz Magyarországon és egy kicsit több Magyarország és magyarság lesz Európában.

A tárca vezetője rámutatott: az Európai Uniót a kölcsönös bizalom és a kölcsönös megértés hozta létre és tartja életben. Ezzel összefüggésben a politikus annak a reményének adott hangot, hogy a határ megnyitásával ezekhez az értékekhez közelebb kerülünk.

Pénteken nulla óra után néhány perccel az útlevélkezelők kiléptek a fülkéből, amit kulcsra zárták. A jelentéstételt követően átadták a kulcsokat Béndek Józsefnek, a határőrség országos parancsnokának, majd levonták a határőrség zászlaját.

A kormány emlékkövet állított a határtérségbe annak tiszteletére, hogy a schengeni övezet kibővítésével a történelmi országhatárok már nem elválasztják, hanem összekötik Európa népeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását