2024. április 23. - Béla

A Biblia fejleszti a logikánkat

A Bibliában lévő tanítások, így a Tízparancsolat is erkölcsi tanulságai mellett közvetve segíthetik a természettudományos gondolkodást: a szentírásban megjelenő példák, történetek logikai összefüggéseiből és a levont következtetésekből az emberek a döntés
2007. december 21. péntek 08:18 - Hírextra

A természettudósoknak folyamatosan döntéseket kell hozniuk, amelyek attól függően, hogy helyesek vagy helytelenek, kijelölik a haladás irányát. Szemben a keleti filozófiákkal, amelyek számos kérdésre többféle választ engednek meg, a zsidó-keresztény kultúrkör hatására az emberek határozottabban foglalnak állást - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Ez érzékelhető a tudományos eredményeken, ezért jártak elöl a tudományos eredmények terén a II. világháború előtt az európai, a II. világháború után pedig az észak-amerikai országok; az ázsiai tudósokra inkább ezeknek az eredményeknek a továbbfejlesztése jellemző - közölte.

Az MTA elnöke arról tájékoztatott, hogy jövőre rendezvényekkel járulnak hozzá a Biblia éve programjaihoz ugyanúgy, mint ahogy a Szent Erzsébet év esetében is szimpóziummal emlékeztek az Árpád-házi szentre a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával közösen.

Vizi E. Szilveszter szerint az egyházak azért is nagyobb figyelmet érdemelnek, mert átvesznek olyan közfeladatokat - mint például az oktatás vagy a karitatív tevékenység -, amelyekből az állam fokozatosan kivonul. Ezenkívül az európai uniós szubszidiaritás elvét is megvalósítják, mert az emberek között kapcsolatokat erősítik a Biblia tanításainak hirdetésével - jegyezte meg.

Vizi E. Szilveszter szólt II. János Pál Fides et ratio kezdetű enciklikájáról, amely a hitet és a tudást egyenlőnek állította. A Biblia tanítása és a tudományos eredmények ebből következően összhangba hozhatók, az özönvíz történetét például a geológiai kutatások által feltárt, a Föld minden pontján meglévő üledékek támasztják alá, amelyek egy, a bolygónk nagy részére kiterjedő tengerre utalnak - mutatott rá.

Polányi Mihály tudományfilozófussal egyetértve a tudomány műveléséhez ugyancsak szükség van - a vallástól függetlenül - hitre, mert a kutatónak hinnie kell a feltételezéseiben, amelyeket be szeretne bizonyítani. Az emberi agy hit nélkül nem képes feldolgozni a tér és az idő végtelenségét. Albert Einsteint idézve a "kikutathatatlan valóban létezik", de ennek elfogadásához hitre van szükségünk. Be kell látni ezért, hogy a tudomány soha nem képes teljesen feltárni a teljes valóságot, és a valóság tudományos igazság tartalma minden korban változik - fejtette ki az MTA elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását