2024. március 29. - Auguszta

Fatest-ápolás

A karácsonyfa a legegyszerűbben úgy marad sokáig szép, ha egy vödör vízbe állítják, és - mivel sokat fogyaszt - a vödörben minden második nap pótolják a vizet - állítják orosz szakértők. Számos hiedelem terjed arról is, hogy ha a vízbe cukrot, aszpirint,
2007. december 21. péntek 11:19 - Hírextra
A Moszkovszkij Komszomolec című lap Lilian Plotnyikovát, az Orosz Tudományos Akadémia botanikus kertjének vezető dendrológusát - fatudósát - faggatta, s ő is állította: a vödör víz a legjobb megoldás, s hozzátette: fajtától szinte függetlenül a kisebb fa tovább tudja őrizni szépségét.

 Családapák azt is elmondták, hogy állítják fel a vödörben a karácsonyfát. A legegyszerűbb, ha sikerül a vödörbe helyezni az állványt, amely tartja a fát. Lehet drótból mintegy pókhálót "szőni" a vödör szájára, hogy a háló tartsa a fát. Szintén egyszerű megoldás, hogy a vödröt feltöltik földdel, vagy apró kaviccsal, abba állítják a fát, s azt locsolják, naponta, de legfeljebb minden második nap.

Üdvözölte a kutató azt az újabb keletű szokást, hogy kis cserepes fenyőket díszítenek fel. Hozzátette azonban: feltétlenül ajánlatos a cserepes fenyőt - ha életben marad addig - tavasszal kiültetni a kertbe.

A lap ismertette svéd tudósok egy kísérletét is, amellyel azt akarták megvizsgálni, mennyi alapja van a cukor, aszpirin és a rézpénz kedvező hatásáról szóló hiedelmeknek.

Ágakkal kísérleteztek, s kiderült: legtovább az tartja frissen a fenyőt, ha cukrot tesznek a vizébe. Hasznos azonban az aszpirin és a rézpénz is: a két adalék együttes alkalmazás esetén a leghatásosabb, az aszpirin ugyanis az egyébként csak tavasszal keletkező növekedési hormonként hat a fára, a rézpénz pedig megakadályozza, hogy a vízben elszaporodjanak a baktériumok és gombák.

Mindez azonban csak akkor érvényes, ha friss fát vesz az ember. A frissen kivágott fa rugalmas ágait nem lehet könnyen letörni, tűlevele zsíros tapintású és erős illatot áraszt, s a vágási felület nedves, ragadós.

Moszkvában ezekben a napokban félmillió fenyő talál gazdára, s az árak mintegy 20 százalékkal magasabbak a tavalyinál. Egy Amerikából érkezett 1-1,25 méteres fa 2500 rubelbe - vagyis mintegy 17 500 forintba - kerül, de egy ugyanekkora orosz fenyő már 600-900 rubelért kapható. Felmérések szerint a moszkvaiak felének nélkülözhetetlen az igazi fenyő, de nem karácsonykor, hanem újévkor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását