2024. március 29. - Auguszta

Bárány az asztalon

Bár az idén kevés a húsvéti bárány és drága is, az ünnepi asztalra a sonka mellé mégis sok helyütt kerül bárányból készült fogás is. Hogyan készítik ezeket a tipikus húsvéti ételeket a szállodák mesterszakácsai?
2008. március 21. péntek 15:39 - Hírextra

A főtt sonka tojással, tormával és házi kaláccsal szinte minden szálloda húsvéti menülapján szerepel - elmaradhatatlan, tipikusan magyar fogás. Előfordul, hogy almakompóttal szelídítik az ízét, ami jól megy hozzá - akárcsak az édes kalács -, mert kiemeli a sós-füstölt aromát.

Az egyik legelegánsabb ötcsillagos szállodában a fényezett füstölt sonkát mézes levendulamártásal kínálják, ez már a Budapesten dolgozó olasz mesterszakács, Simone Cerea "találmánya".

Ugyancsak itáliai hatást sejtet a napon szárított paradicsommal töltött bárány. A báránycombot többnyire citrommal szelídítik, finomfüvekkel bolondítják meg, és a sütés végén újból adnak hozzá friss rozmaringágat, hogy érződjön a zamata, amikor fogyasztják is.

A fiatal bárány rántva nagyon finom: a rántott bárányérméket ecetes-hagymás krumplisalátával tálalja Mózes Péter, az egyik patinás belvárosi szálloda séfje.

Másutt a roston sült báránycombot és a báránybordát zöldségraguval és salátákkal körítik. A mentazselés-szószos körítés főleg az USA-ban szokás.

A tárkonyos bárányraguleves nagyon népszerű fogás lett az utóbbi tíz évben Magyarországon, főleg a férfiak kedvelik, mint általában a levest. A citromszelet nem hiányozhat belőle.

Van, ahol a húsvéti nyuszit szeretgetik, simogatják, másutt meg megeszik: a párolt nyúlfilé pikáns krémmártással és zsemlegombóccal igen finom fogás. A kisgyerekes családokban azonban érthető módon nem verik nagydobra, hogy nyuszi fő a fazékban - még Máltán sem, ahol a nyúlhúsból készült fogások nemzeti alapételnek számítanak.

Jó néhány budapesti étterem és szálloda Húsvéti Brunch-csel, azaz a villásreggeli és az ebéd együttesével készül a vendégek fogadására vasárnap és hétfőn is. Az árak fejenként 5-16 ezer forintba kerülnek, ebben többnyire az italok is benne foglaltatnak, kivéve a tömény alkoholféléket.
A húsvéti ebédek alkalmával ma már "kötelező" kicsiknek játszóházat is működtetni, tojásfestéssel, bűvészekkel, arcfestéssel, nyuszikkal és más gyermekprogrammal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását