2024. május 3. - Tímea, Irma

Béjart utolsó koreográfiája

Egy hónappal Maurice Béjart halála után Lausanne-ban bemutatták a világhírű táncművész utolsó koreográfiáját, a 80 perc alatt a világ körül című balettet.
2007. december 21. péntek 21:07 - Hírextra

A svájci hírügynökség pénteki tudósításában lebilincselőnek és szellemesnek nevezte a darabot, amelyben egy fiatal táncos vezeti a nézőket Szenegálon, Görögországon, Ausztrián, Indián, Kínán, Brazílián és az Északi-sarkon keresztül. Utóbbi helyszínen, a legmulatságosabb jelenetben pingvinek táncolnak tangóharmonikára vadlibák vonulása közepette.

A balett zenéjét Mozart, Wagner, Strauss, Vivaldi, Mikisz Teodorakisz műveiből illetve népzenei dallamokból állították össze.

A csütörtöki bemutató után a Béjart Ballet Lausanne (BBL) világkörüli turnéra indul. Két évre kötöttek le előadásokat és a társulatnak további egy évre van szerződése a svájci várossal.

A nagy táncművész 80 éves korában, november 22-én hunyt el. Béjart néhány nappal halála előtt még felkelt kórházi ágyából, hogy megnézze utolsó alkotásának próbáját. Az együttes vezetését Gil Roman francia származású táncművész-koreográfus vette át, aki 1993 óta a Béjart Ballet helyettes vezetőjeként segítette Béjart munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását