2024. március 29. - Auguszta

Elnevezték a királynő nyolcadik unokáját

Öt nappal születése után már neve is van a brit uralkodó nyolcadik unokájának: a kisfiút James Alexander Philip Theo Mountbatten-Windsornak hívják.
2007. december 21. péntek 21:15 - Hírextra

Az újszülött Eduárdnak, Wessex grófjának - II. Erzsébet királynő legfiatalabb, 43 éves fiának - és feleségének, Sophie Rhys-Jonesnak a második gyermeke. James 6 font 4 uncia, vagyis mintegy 2800 gramm súllyal hétfőn jött a világra a Surrey grófságbeli családi birtokhoz közeli, állami Frimley Park kórházban.

Eduárd - aki jelen volt kisfia születésénél - a kórház előtt tartott aznapi rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "még meg kell ismerni a kis jövevényt, mielőtt nevet választunk neki".
Úgy tűnik, ehhez öt nap elég volt; a Buckingham-palota péntek este bejelentette a legújabb királynői unoka hivatalos nevét.

A családnév kiválasztásával a házaspár mindkét nagyszülőt megtisztelte: a Windsor a királyi ház és egyben az uralkodó hivatalos neve, a Mountbatten vezetéknév pedig Fülöp edinburgh-i hercegé, II. Erzsébet 86 éves férjéé, James nagypapájáé.

A görög királyi családból származó Fülöp ugyanis - mielőtt 1947-ben bejelentették volna eljegyzésüket a későbbi brit uralkodóval - hivatalosan lemondott a görög trónra támasztott igényéről, és - nagybátyja, a frigyet összeboronáló, később az IRA északír katolikus milícia által meggyilkolt Lord Mountbatten után - Mountbatten családnévvel honosított brit állampolgár lett.

Fülöp hercegnek már kijárt az a megtiszteltetés, hogy unokája az ő nevét kapja, ugyanis saját gyermekei - Károly trónörökös, András yorki herceg és Eduárd, valamint Anna hercegnő - nem az ő vezetéknevét, hanem a királyi ház elnevezésére utaló Windsor családnevet viselik.

A felséges nagypapa előtti tisztelgés gyanánt választották a szülők a Philip keresztnevet is.
A James keresztnév két korábbi angol királyra - I. és II. Jakabra - utal vissza, a Theo nevet pedig a gyermek anyai dédnagyapja viselte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását