2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Pólus a negyed ellen

A Pólus Holding nem írja alá az utolsó pillanatban módosított városrendezési szerződést, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szerint a főváros kezdetektől fogva ugyanazt az álláspontot képviselte a tárgyalásokon.
2007. december 21. péntek 17:27 - Hírextra
A Pólus közleménye szerint a szerződést a Fővárosi Közgyűlés az utolsó pillanatban úgy módosította, hogy az a cég számára már nem volt vállalható.

"A WestEnd II. projekt fejlesztője az utolsó utáni pillanatban kinyilvánított elvárásoknak nem kíván eleget tenni, és egyúttal az eddigi egyeztetési folyamat során megtárgyalt közcélú beruházások finanszírozására tett, jogi erővel egyébként sem bíró szándéknyilatkozatait teljes egészében visszavonja" - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint a szabályozási tervek megfelelő módosítására, illetve az ehhez kapcsolódó településrendezési szerződés megkötésére irányuló tárgyalások során a Pólus Holding Zrt. egyértelműen megfogalmazta álláspontját: nem több mint nyolcmilliárd forinttal kíván hozzájárulni a Fővárosi és a Terézvárosi Önkormányzat által tervezett közlekedési és egyéb infrastrukturális beruházásokhoz.

A Fővárosi Közgyűlés döntésének alapjául szolgáló utolsó munkaközi szerződéstervezetében szereplő, mintegy 12 milliárd forinttal megnövelt további pénzügyi elvárások meghaladják a Polus Holding által vállalható kereteket.

Ezt a terhet Pólus Holding azért sem tartja méltányosnak, mert "a WestEnd II. projektnek a kormányzati negyedhez képest elenyészően csekély környezeti és forgalmi terhelést generáló potenciálja alapján a finanszírozási keret így is aránytalanul magasan lett meghatározva."
Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: a főváros a kormányzati negyed előkészítésében a Pólus Holding állításaival ellentétben nem az utolsó pillanatban kötötte az ebet a karóhoz, hanem a kezdetektől fogva azt az álláspontot képviseli, hogy a befektetők felelőssége nem szűnik meg a telekhatáron.

"Mint már sok esetben Budapesten, a településrendezési szerződés most is azt a célt szolgálja, hogy a beruházó ne csak a saját épületeit finanszírozza, hanem gondoskodjon a megfelelő közösségi közlekedésről, a zavartalan megközelítésről és a környezeti terhek csökkentéséről is" - hangsúlyozza a közlemény.

Ikvai-Szabó szerint különös, hogy a Pólus Holding a napi hatezer főt foglalkoztató kormányzati negyedhez képest elenyészően csekély környezeti és forgalmi terheléssel számol a Westend II.-t illetően, ugyanis a Westend I. egy forgalmasabb hétvégén több százezer látogatót fogad, ami a kormánynegyed napi forgalmának akár negyvenszeresét is elérheti.

Ha a Pólus Holding hasonló sikerre számít a Westend II.-vel, joggal várják a környék lakói, hogy a befektető a Nyugati pályaudvar mögötti terület átalakulásakor a közösségi fejlesztésekből is kivegye a részét - mondta a főpolgármester-helyettes.

Arról, hogy a Pólus visszalép-e a kormányzati negyed építésére kiírt pályázattól is, még nem született döntés - mondták el a Pólus Holdingnál az MTI érdeklődésére.
A jelenleg versenyben lévő öt pályázó a végleges ajánlatot december 27-éig adhatja be. Az eredményhirdetés két nappal később lesz.

Az MTI értesülése szerint van olyan pályázó, amely az eredményhirdetésig be fogja fizetni az 500 millió forint ajánlati biztosítékot, ami feltétele az ajánlat érvényességének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását