2024. április 29. - Péter

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal Sólyomhoz fordul

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) a legfőbb ügyész és a köztársasági elnök segítségét kéri az egészségbiztosítási törvény miatt. A testület szerint ugyanis a koalíciós pártok több szempontból is jogsértő módon szavazták meg a tervezetet december 17
2007. december 21. péntek 19:30 - Hírextra
A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) véleménye szerint példátlan jog- és alkotmánysértés történt december 17-én, amikor az MSZP és az SZDSZ parlamenti frakciója megszavazta az egészségbiztosítási törvény tervezetét. Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) elnöke a NEK pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányoldal nemcsak a törvényben előírt egyeztetési kötelezettséget hagyta figyelmen kívül, de még a végszavazás napján is 130 módosító indítványt nyújtott be a tervezethez. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a társadalom és a szakmai szervezetek véleményét nem kérték ki, de a módosító indítványok ismerete nélkül a képviselők sem szavazhattak felelősségteljesen.

Pós Péter, a NEK munkaülésének soros elnöke, valamint az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének vezetője ezt a helyzetet ahhoz hasonlította, amikor valaki anélkül ír alá egy szerződést, hogy azt előtte átolvasta volna. Ilyet még egy magánember sem tesz - tette hozzá. Pós Péter szerint az MSZP és az SZDSZ vezetői ráhatással, vélhetően fenyegetéssel élhettek, mert az teljesen valószínűtlen, hogy egy párt összes képviselője egyféleképpen szavaz kivétel nélkül. Ezzel szerinte a koalíciós pártok korlátozták a képviselők szabad mandátumát. Emiatt és az egyéb törvénysértések miatt a NEK a legfőbb ügyészhez fordul, valamint a köztársasági elnök segítségét is kérik az egészségbiztosítási törvény miatt.

A NEK tudomása szerint az Alkotmánybírósághoz már több népszavazási kezdeményezés futott be az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban. Cser Ágnes hozzátette: a NEK hamarosan szakértőivel konzultál, mert nem akarnak olyanhoz csatlakozni, amely nem szolgálja maradéktalanul a céljaikat. A kezdeményezések nagy része ugyanis csak részkérdésekre adna választ. A szakértői konzultáció után dönt a NEK arról, hogy milyen formában kívánnak élni ezzel a lehetőséggel- tette hozzá az EDDSZ elnöke.

A NEK egyben felszólította a kormányt, hogy hagyjon fel az egyoldalú, félrevezető PR-kampánnyal, amivel meg akarja védeni a jogsértő módon elfogadott törvényt. A tájékoztatást előtte kellett volna megtenniük és a lehető legszélesebb társadalmi vitát kellett volna folytatniuk a kérdésről- tette hozzá Pós Péter.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását