2024. április 29. - Péter

Romákat a közéletbe

Bizonyítási lehetőséget követelnek maguknak a nyelveket beszélő, több diplomás, roma identitású fiatalok, akik egy szombati tanácskozáson azt fogalmazták meg, hogy a jelenlegi roma vezetők nem engedik, hogy az új roma értelmiségi réteg közéleti szerepet v
2008. április 5. szombat 17:20 - Hírextra

A jelenleg előtérben álló roma politikusok, vezetők folyamatosan azt hangoztatják, hogy a roma értelmiségiek nem akarnak részt venni a közéletben, pedig ennek épp az ellenkezője igaz. A fiatalok erre törekednek, de a vezetők elhatárolódnak, elzárkóznak tőlük és meggátolják, hogy politikai, közéleti szerephez jussanak - fogalmazott a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) szervezésében tartott roma felnőttképzési konferencián egy történész és politológus diplomával rendelkező doktorandus hallgató.

Kamarás István, a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság igazgatója, egyben az Európai Integrációs Cigányszövetség elnöke hangsúlyozta: minden szakterületen van már diplomázott roma fiatal, aki az adott szakmában - ha lehetőséget kapna - akár irányító szerepet is kiválóan el tudna látni, de a mai roma politikusok ezt nem engedik.

"Egyenes beszédre van szükség. Nincs jobb és baloldali cigányság, a politikusok akarják és próbálják megosztani a cigányságot, ugyanis a jobb és baloldalon álló vezetők a politikai pártok utasításait hajtják végre, az adott politikai szerveződés ideológiáját testesítik meg, és ez meggátolja a cigányság összefogását, önszerveződését" - jelentette ki, hozzátéve, nem iskolázatlan vezetőkre, hanem a már rétegként megjelenő roma értelmiségi fiatalokra van szükség.

Kamarás István meggyőződése, hogy az még idén megtörténhet a változás, a fiatalok vagy intézményesített formában, vagy másként, de kiharcolják, hogy aktív közéleti szerephez juthassanak.
Makula György rendőr százados, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa a konferencián arról beszélt, hogy a rossz anyagi körülmények között élő roma fiatalok számára kitörési lehetőséget és biztos egzisztenciát jelenthet, ha a rendvédelmi szervek állományában helyezkednek el, ehhez különféle támogatási lehetőségek is biztosítottak.

Az egyre erősödő szélsőséges megnyilvánulások ellen a legfőbb bizonyíték az lehetne, ha minél több rendőr, vámos, pénzügyőr és kataszatrófavédelmi szakember kerülne a romák közül az állományba, és bizonyíthatnánk, hogy nem minden roma bűnöző, így a cigányság társadalmi megítélése is megváltozna - tette hozzá a hat ország részvételével két éve alakított Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület főtitkára.

Lakatos Sándor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium igazgatója előadásában úgy fogalmazott: "előbb legyünk közgazdászok, orvosok, rendőrök, roma identitásunkat pedig éljük meg otthon, a családban".

Az FCÖ azzal a céllal rendezett konferenciasorozatot, hogy pozitív példát mutasson roma és nem roma fiataloknak olyan cigány értelmiségi fiatalokon keresztül, akiknek munkássága példaértékű lehet, így ösztönzést adhat a továbbtanulásra.

Az első alkalommal tartot rendezvényen ismertették a regionális munkaügyi központ foglakoztatási támogatási lehetőségeit is, és a konferenciasorozaton elhangzottakból kiadványt készítenek, amelyet a fővárosi valamennyi cigány önkormányzatán keresztül eljuttatnak a budapesti romákhoz - mondta az MTI-nek Makai István, az FCÖ elnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását