2024. május 14. - Bonifác

Oroszországban már nem Sztálin a király

Az orosz emberek egyre kritikusabban szemlélik Sztálin alakját - derült ki egy pénteken közzétett felmérésből, amelyet a Jurij Levada központ készített a diktátor születésnapja. A felmérések szerint 1999-ben még a megkérdezettek 20 százaléka vélte úgy, ho
2007. december 21. péntek 19:25 - Hírextra
Az évek során alig változott azoknak az aránya, akik Sztálint sok millió ártatlan ember megsemmisítésében bűnös, kemény, embertelen zsarnoknak tartják: 1999-ben ezek aránya 32 százalék volt, 2004-ben 31, míg 2005-ben és idén 29 százalék nyilatkozott így.

Csökkent azoknak a száma, akik szerint bármilyen hibákat és bűnöket követett is el Sztálin, a lényeg az, hogy vezetése alatt az orosz nép győztesen került ki a nagy honvédő háborúból: 1999-ben még 32 százalék, idén 28 százalék vélekedett így.

1999-ben 6, 2004-ben és 2005-ben 8, idén 5 százalék mondta magáénak azt az állítást, hogy Lenin és a forradalom többi vezetőinek eszméit vitte tovább Sztálin.

Ugyanakkor nyolc évvel ezelőtt 8, később 9, s a mostani felmérésben is 9 százalék tartotta igaznak azt a megállapítást, hogy Sztálin eltorzította Lenin eszméit, és az igazi szocializmus eszméitől távolálló rendszert teremtett.

1999-ben még 21, 2005-ben 22 és idén decemberben 15 százalék ítélte meg úgy, hogy csak egy kemény jellem tarthatta fenn a rendet az államban az éles osztályharc és a külső veszélyek akkori körülményei között.

Határozottan és folyamatosan csökken azoknak a száma, akik szerint az orosz nép soha nem lehet meg a Sztálinhoz hasonló típusú vezető nélkül, s előbb-utóbb lesz ilyen vezető és rendet teremt az országban: 1999-ben 18, majd egyre csökkenő arány után idén 9 százalék értett egyet ezzel az állítással.

Végül 2005-ben 35, és még idén is 30 százalék ítélte meg úgy, hogy még nem lehet tudni a teljes igazságot Sztálinról és tetteiről.

A reprezentatív felmérést december 7. és 10. között végezték a felnőtt lakosság körében.
Sztálin a világtörténelem egyik legnagyobb jelentőségű és legnegatívabb megítélésű vezetője volt. Lenin halála után a kommunista diktatúra egyszemélyi vezetője lett. Uralma alatt nem csupán az ellenzéket üldözték, hanem mindenhol ellenséget kerestek. Sztálin erőteljes személyi kultuszt alakított ki, és nevéhez fűződik egyéb politikai repressziók mellett a megsemmisítő és büntetőtáborok talán legnagyobb rendszere, amelyben sok millió ártatlan ember vesztette életét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását