2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fazakas képviseli az EP-t

Az Európai Parlament elnöksége úgy határozott, hogy a magyar-osztrák-szlovák határon december 22-én José Manuel Barroso bizottsági elnök és José Socrates a Tanács soros elnökségét betöltő portugál miniszterelnök, valamint Gyurcsány Ferenc magyar, Alfred G
2007. december 20. csütörtök 15:58 - Hírextra
Ennek kapcsán Fazakas Szabolcs az alábbi nyilatkozatot adta:
Az Európai Parlament mindig az Európai Unió bővítésének és az új tagországok teljes körű, korlátozásmentes befogadásának élharcosa volt. Ennek során kiállt a schengeni határok mielőbbi kiterjesztése mellett, és politikai állásfoglalásaiban, valamint szakmai ülésein határozottan elutasította az esetenként egyes tagországok részéről jelentkező technikai ruhába öltöztetett fenntartásokat.

Így a mostani határnyitás, aminek eredményeként december 21.-től huszonnégy tagállam polgárai, köztük már a tíz, 2004-ben csatlakozott új ország lakosai ténylegesen is minden korlátozások nélkül, szabadon közlekedhetnek, méltán tekinthető az Európai Parlament sikerének is.

Az a tény, hogy ezen a nagyszabású ünnepségen az Európai Parlamentet, illetve annak elnökét, Hans-Gert Pöttering urat, az elnökség magyar tagjaként én képviselhetem, egyben hazánk Európa mostani egyesítésében betöltött történelmi szerepének és sikeres uniós tagságának az elismerése.

Számomra ez a megtiszteltetésen túlmenően emocionális jelentőséggel is bír, hiszen életutam során legalább ezer alkalommal léptem át Hegyeshalomnál az osztrák-magyar határt. Ez a határállomás korábban minden magyar számára nem csak az adminisztratív korlátozásokat testesítette meg, hanem egyben hazánk európai közeledésének szimbolikus akadályát is jelképezte.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását