2024. május 2. - Zsigmond

Csak két évig játszottak együtt

Két koncerttel búcsúzott közönségétől 1968. november 26-án minden idők legjobbnak tartott "fehér blues" triója, a Cream. Eric Clapton gitáros, Jack Bruce basszusgitáros és Ginger Baker dobos a londoni Royal Albert Hallban zárta együttesük kurta történetét
2008. november 25. kedd 10:33 - Hírextra
Kevesebb mint 2 évig létezett a Cream, amelyet tévesen az első bluesrock trióként is emlegettek. Nos, Rory Gallagher ír gitárnyűvő csapata, a Taste előbb indult, de emlékük halványabbnak bizonyult a Creaménél.

A jövőre 70 éves Ginger Baker dobos az 50-es évek végétől jazzbandákkal, majd a legendás zenésznevelő, Alexis Korner Blues Incorporated együttesében zenélt. Itt találkozott először Jack Bruce-szal, akivel csatlakoztak Graham Bond billentyűs-szaxofonos kitűnő együtteséhez. Ezután következett a Cream, majd a Blind Faith Eric Claptonnal, később saját formációk - különösebb visszhang nélkül.

A 65 esztendős Jack Bruce Alexis Korneren kívül játszott a fehér blues másik pápájával, a 75 éves John Mayall-lal, bluesos gyökerei sokkal mélyebbek voltak, mint a Roostersszel és Yardbirdsszel induló Eric Claptoné. Bruce hangja, zeneszerzői tevékenysége meghatározta a Cream együttes hangzásvilágát. A Cream után több együttes tagja volt, kitűnő szólólemezeket is készített.
Clapton, aki szintén zenélt John Mayall Bluesbreakersében, jól "összeérett" jazzes-bluesos társaival a Creamben. A válás után játszott rockot a Blind Faith-szel, bluest a Derek and The Dominos-zal, de voltak popos kitérői, főleg a 80-as években. A 90-es években remek lemezekkel és koncertekkel kanyarodott vissza a blueshoz.

A trió repertoárja fekete blueszenészek legjobb dalaiból és saját szerzeményekből állt össze. Feldolgozták a klasszikusok közül a Spoonfult, a Sitting on The Top of The Worldöt, a Rollin and Tumblint és a Crossroadst. A Creamnek mégis inkább a saját számai emlékezetesek, a Badge, a Deserted Cities of The Heart, az N. S. U., a White Room, s mindenekelőtt a Sunshine of Your Love - utóbbit Jimi Hendrix is feldolgozta.

Mindössze négy sorlemez maradt utánuk, a Fresh Cream, a Disraeli Gears, a dupla Wheels of Fire és a búcsúkoncertet rögzítő Goodbye, Cream. Ezt két koncertlemez egészítette ki már feloszlásuk után. Those Were The Days címmel 10 évvel ezelőtt megjelent négylemezes boxuk a Cream csaknem teljes stúdióanyagát és koncertfelvételét tartalmazta.

A Cream zenészei később csak 1993-ban találkoztak ismét színpadon, amikor a trió bekerült a rock halhatatlanjai közé. Clapton és Bruce külön-külön fellépett Ginger Bakerrrel, egymással azonban soha.

A Cream nem túl hosszú készülődés után 2006 májusában a fájdalmas búcsú helyszínén, a Royal Albert Hallban négy koncertet adott. Október végén a New York-i Madison Square Gardenben újabb három koncerten szóltak a Cream dalai. Lemez, DVD csak a londoni bulikról készült, de az amerikai koncerteknek is nagy visszhangja volt. A Cream-hívek által remélt hosszabb turné nem jött össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását