2024. május 4. - Mónika, Flórián

Színházi nevelési társulatok találkozója

Pénteken tartják a színházi nevelési társulatok országos találkozóját Budapesten, a rendezvényen egy jelenet előadásával után mutatják be, hogyan működik a beavató színház, hogyan készül a látottak-hallottak alapján drámafoglalkozás.
2008. május 15. csütörtök 09:35 - Hírextra
Hajós Zsuzsa, a rendezvényt szervező Kerekasztal Társulás drámapedagógusa az MTI-nek kifejtette: a beavató színház megmutatja a színházi eszközöket, leleplezi, hogyan működik a színház. Az iskolai drámamunka egyfajta irodalomóra, műelemzés, egy erkölcsi probléma körbejárása. A drámafoglalkozás a színházi előadást követően feldolgozza a látottakat azáltal, hogy megbeszéli a gyerekekkel a problémákat. A nevelési foglalkozás összetettebb, a tanárok és a gyerekek is játszanak a darabban, szerepet öltenek magukra - tette hozzá.

Az országos találkozón Frank Wedekind német drámaíró A tavasz ébredése című darabjából mutatnak be egy részletet. A jelenetben Wendla, a tizennégy éves lány megkérdezi édesanyját, hogyan születik a gyerek. Az anya azt a választ adja lányának, hogy a gólya hozza. A jelenet által felvetett problémák bemutatásával illusztrálják a Káva Kulturális Műhely és a Kerekasztal Társulás színész-drámatanárai a beavató színházi nevelési foglalkozást.

A pénteki összejövetelen Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke a színházi nevelés történetébe, jelenébe vezeti be az érdeklődőket, ezt követően kerekasztal-beszélgetést tartanak szakemberek részvételével a színházi nevelésről, határairól és feladatairól.
Hajós Zsuzsa drámapedagógus elmondása szerint Magyarországon 3-4 csoport foglalkozik beavató színházzal, drámapedagógus már majdnem minden iskolában van. A színházi nevelési programmal 6-7 csoport munkálkodik, két professzionális csapat van, a Káva és a Kerekasztal. Kevés az állandó társulat, sok csoportot most szerveznek - tette hozzá.

A Kerekasztal színházi nevelési társulat 1992-ben jött létre, azóta évente 150-170 előadást tart. A Káva színházi nevelési társulat 1994-ben kezdte munkáját, 1997 őszétől vált teljesen önállóvá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását