2024. május 6. - Ivett, Frida

Programok az esélyegyenlőség jegyében a Fesztiválon

Az esélyegyenlőség évéhez kapcsolódva több olyan programot mutatnak be jövőre a Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF), amelynek közreműködői fogyatékossággal élő művészek - közölte Zimányi Zsófia, a fesztivált szervező kht. ügyvezetője szerdán Budapesten. L
2007. december 19. szerda 14:32 - Hírextra

A valamilyen fogyatékossággal élő művészek nemcsak ugyanazt tudják nyújtani, mint a társaik, hanem még olyan többletet is, amit nagyon igazságtalan módon, nem vett kellően figyelembe a világ - mutatott rá Lamperth Mónika.

Kiemelte: a kérdés, hogy ki ép, alig megválaszolható. Mindenki sérült valamilyen módon, például lelkileg, de az úgynevezett ép emberek képesek többé-kevésbé elleplezni a bajukat, a fogyatékossággal élők pedig nem. Ugyanakkor ők gyakran mélyebben átérzik egy-egy mű mondanivalóját, mint ép művésztársaik - tette hozzá a szaktárca vezetője.

Hangsúlyozta, mindent erkölcsi támogatást meg fog adni azért, hogy ennek a fölismerésnek nagyobb legyen a társadalmi támogatottsága. Mint mondta, a minisztérium egyes fesztiválprodukciókat várhatóan anyagilag is támogat majd.

Zimányi Zsófia felidézte, hogy hosszabb ideje szerette volna meghívni a rendkívüli teljesítményt nyújtó Blind Boys of Alabama gospelkórust. A 2008-as fesztiválra sikerült is lekötni a nem látó énekesek együttesét, amelynek tagjairól egy kritikus azt írta: ők látják, amit mi képtelenek vagyunk meglátni. Március 26-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adnak koncertet.

Ehhez a vendégjátékhoz kapcsolódik koncert, színházi, valamint táncelőadás is. Bozsik Yvette és társulata a fogyatékossággal élő és ép művészekből álló Tánceánia együttessel új produkciót hoz létre Lélektánc címmel, amelyet a Millenáris Teátrumban mutatnak be március 21-én. A koreográfus Bóta Ildikó táncterapeutával, a Tánceánia egyik vezetőjével együtt dolgozik a művön.

Az értelmi fogyatékos fiatalok alkotta Baltazár Színház, amely jövőre ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, március 25-én a Budapesti Kamaraszínházban tartja Kőválasz munkacímű drámai előadásának premierjét.

Elek Dóra, a Baltazár Színház vezetője elmondta, hogy a társulat már próbálja az előadást Kecskés Karinával, Varga Klárival, Müller Péter Sziámival és Lukács Ábellel együtt. A 40-es évektől a 60-as évekig tartó családtörténet - jegyezte meg - valójában arról szól, hogy vajon miért nem becsüli a magyar társadalom a békés időszakot.

Érdi Tamás zongoraművész, aki újszülöttként veszítette el látását, március 28-án lép fel az Olasz Kultúrintézetben. A művész, aki kamaszként a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatkozott be, ezúttal Chopin-darabokat játszik és az Auer Vonósnégyessel Schumann Esz-dúr zongoraötösét mutatja be.
Jövőre a Magyar Sajtófotó kiállítás középpontjába is a esélyegyenlőséggel és a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos művek kerülnek. A március 28-án nyíló tárlatot május 4-ig láthatja majd a közönség a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az Európai Bizottság 2005 júniusában nyilvánította az esélyegyenlőség évének 2007-et. A bizottság négy súlypontot jelölt meg az idei évre: a jogokkal kapcsolatos ismeretek javítását, nyilvános vitát az alulképviselt rétegek részvételéről a társadalmi életben, a sokféleség értékének kidomborítását, valamint a társadalmi befogadókészség, a tolerancia és a tisztelet erősítését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását