2024. április 30. - Katalin, Kitti

A déli nők és a hegyvidéki férfiak tovább élnek

A déli Okinava szigeten élő nők és az ország közepén fekvő hegyes Nagano prefektúrában élő férfiak számíthatnak Japánban a leghosszabb élettartamra - ez derült ki a japán egészségügyi minisztérium egy tanulmányából.
2007. december 19. szerda 08:59 - Hírextra
Egy másik éves tanulmány arra világít rá, hogy továbbra is a japán nők vezetik a világranglistát átlagosan 85,8 éves várható életkorukkal. A férfiak átlaga 2006-ban 79 évet ért el, ezzel a világon a másodikak Andorra mögött. Mindkét nembéliek korátlaga viszont magasabb a említett területeken az országosnál: az okinavai nők 86,9, a Honsu-sziget közepén fekvő hegyek férfi lakói pedig 79,8 életévben reménykedhetnek.

A legrövidebb életkor ugyanakkor Aomori prefekturában vár a lakosságra: Honsu legészakibb, sivár földjein a nők átlagosan 84,8, a férfiak csak 76,3 évig élnek.

A magas életkort az orvosok általában az egészséges táplálkozással indokolják és Japánra ez jellemző, rizs és hal-alapú, zsírszegény ételeikkel. Hosszú életre számíthatnak ott is az emberek, ahol kicsik a társadalmi egyenlőtlenségek, mint Japánban és a skandináv országokban, vagy pedig ott, ahol magas szintű az általános egészségügyi ellátás, mint Franciaországban vagy Kanadában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását