2024. március 29. - Auguszta

Örökbefogadott könyvek

Esterházy Péter író, Pálffy István televíziós újságíró és Pusztainé dr. Podmaniczky Erzsébet, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének kancellárja az első három mecénás az Akadémiai Könyvtár új adományozási kezdeményezésében.
2007. december 18. kedd 14:31 - Hírextra

"Ex libris Maecenas" címmel régi hagyományt elevenít fel a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára. Az alapító Teleki József gróf 1826-ban a családi könyvtár adományozásával csatlakozott az akadémiára tett felajánlásokhoz. Példája nyomán a könyvtár örökbefogadási akciót indít olyan művek megvásárlására, melyek beszerzése az elmúlt néhány évben meghaladta anyagi lehetőségeit.

A mecénásokra váró könyvlista az Akadémiai Könyvtár gyűjtőkörének megfelelően tartalmaz irodalom-, ókor- és tudománytörténeti munkákat, nyelvtudományi könyveket, valamint fontos szerzők műveinek kritikai kiadását.

A beszerzett könyvben elhelyezett ex libris megörökíti az adományozó nevét. Az Akadémiai Könyvtár számára Bálint Ferenc grafikus készített ex librist. A művész munkái a világ számos országában megtalálhatók gyűjteményekben, katalógusokban, múzeumokban.

Az önálló műfajjá lett ex libris a birtoklás mellett viszonyulást is jelez: az én olvasmányom, fontos nekem. Az adományozó ezzel a gesztussal örökbefogadja a kiválasztott könyvet.

Az első mecénások a könyvtár számára megvásárolt könyveket december 20-án, az olvasóteremben rendezett sajtótájékoztatón látják el ex librisükkel. Az örökbefogadott könyvek az Akadémiai Könyvtárban hozzáférhetők lesznek olvasók és kutatók számára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását