2024. május 21. - Konstantin

Megosztottságra reflektálnak

Várhatóan a vasárnap kezdődő veszprémi Vándorfesztivál alatt jelentik be a legújabb színházi testület, a Magyar Teátrumi Társaság megalakulását - írta a szombati Népszabadság.
2008. november 15. szombat 09:58 - Hírextra
A teátrumi társaságot megalapító 11 színház között egyetlen fővárosi intézmény - a Bárka - található, a többiek vidéki kőszínházak Debrecentől, Békéscsabán, Szolnokon, Kecskeméten, Győrön és Veszprémen át Sopronig - olvasható a cikkben.

A társaság egyik főszervezője, Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója a lapnak elmondta: a hazai színházi életben elmúlt években felerősödött negatív folyamatok szükségszerűen vezettek az új szakmai szervezet létrejöttéhez. Mint kifejtette: nem a teátrumi társaság szakítja ketté a magyar színházi életet, hanem az új testület létrehozásával reflektálnak a régóta létező megosztottságra.

Vidnyánszky szerint az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a Nemzeti Kulturális Alap idei színházi pályázatán a fővárosi színházak kapták az össztámogatás 67 százalékát, a határon túli teátrumok 8 százalékos támogatása mellett pedig csupán a pénz egynegyede jutott a vidéki kőszínházaknak.

"Nyilvánvaló", hogy a teátrumi társaság megszervezését sokan kizárólag politikai alapú törekvésnek tekintik - ismerte el Vidnyánszky Attila, aki szerint tény, hogy az alapító színházak többségét jobboldali irányítású önkormányzatok működtetik, s hogy ezeknek az intézményeknek az élén az elmúlt két évben kinevezett, konzervatív értékrendjüket a nyilvánosság előtt is vállaló direktorok állnak.

Ennek ellenére a teátrumi társaság életre hívását mégsem politikai célok indokolták. Az alapító színházakat elsősorban közös szakmai érdekek, leginkább a vidéki színházakat sújtó gondok fűzik össze - hangoztatta.

Vidnyánszky szerint naivitás lenne a részéről azt várni, hogy baloldali vezetésű városok színházai is csatlakozzanak hozzájuk, ugyanakkor bízik a Magyar Színházi Társasággal és a Vidéki Színházak Szövetségével kialakítható korrekt együttműködésben, a rendszeres párbeszédben - írta a Népszabadság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását